Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαιτείται εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητα

Τρείς προϋποθέσεις θέτει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για να βγούμε από την κρίση, καθώς θεωρεί ότι η υλοποίηση των συμφωνιών δεν αρκεί

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τόνισε ότι θα πρέπει:

1. να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο
2. να ληφθούν μέτρα για την κατεύθυνση της παραγωγής,
3. Να υπάρχει συναίνεση και η πολιτική σταθερότητα

Ο κ. Λιαργόβας τόνισε ότι ο «κόφτης» θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

Αναφερόμενος στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, σχολίασε ότι ο όρος των 99 ετών «δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των δανειστών. Τέτοιος όρος δεν θα είχε τεθεί, εάν είχαμε εγκαίρως αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία. Πολλές φορές ψηφίσαμε πράγματα που δεν υλοποιήσαμε».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις. «Είμαστε η μόνη χώρα που πάμε από μνημόνιο σε μνημόνιο. Απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός συμβατός με την ΕΕ και την οικονομική ορθοδοξία αν εξαιρέσουμε τους φόρους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «εάν ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται με φορολογικά κίνητρα θα είναι άλμα γιατί θα μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας στον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο κ. Καζάκος, εκτίμησε ότι, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα η οποία είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις που μπήκαν σε μνημόνια και παραμένει σε αυτό.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, είναι “αμυντική” όπως την χαρακτήρισε, τήρηση των συμφωνιών με δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις αλλά και παράλληλη προσπάθεια να “διασωθούν πράγματα από το παρελθόν”.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την “διόρθωση του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου δηλαδή της οικονομικής πολιτικής εντός του πλαισίου που καθορίζει το μνημόνιο, και ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη”.
Το τρίτο, “ρήξη με τους εταίρους έξοδος από την ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστροφή στη δραχμή και παράταση της κρίσης.

Το τέταρτο σενάριο είναι το μοντέλο του πρώτου εξαμήνου του 2015, παράταση της κρίσης με την Ελλάδα στην εντατική”.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι, “χρειάζεται μια πιο γενναία αντιμετώπισή του, ενώ το χαρακτήρισε “μείζον θέμα” για την εθνική οικονομία.