Γιουνκέρ: Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα»

Σε μια αμιγώς πολιτική, αλλά και ισορροπητική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα “Λε Μοντ”, λαμβάνοντας θέση και για το θέμα του χρέους

Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα» επεσήμανε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και πρόσθεσε οτι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες τους. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμη ότι ουσιαστικά δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να γίνει η απομείωση του χρέους. Ωστόσο η παρέμβαση του είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου ψυχολογικού κλίματος για την ελληνική οικονομία, που θα έχει θετικές επιπτώσεις στο τομέα της ανάπτυξης.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «’Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.

SHARE