Γιατί μας προκάλεσαν οι Τούρκοι στρατηγοί του Ερντογάν στα Ιμια και το Αιγαίο.

Δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν αφελείς θεωρίες ότι οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις αποδυναμώθηκαν με τις εκκαθαρίσεις λόγω «πραξικοπήματος» και γι αυτό έγιναν λιγότερο επιθετικές.

Διαψεύδονται βεβαίως οι αφελείς απόψεις επιτελών του ελληνικού ΥΠΕΞ για οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και φιλίας με τη Άγκυρα, που έχουν ακουσθεί τα τελευταία δύο χρόνια και από το περιβάλλον του Υπουργού κ.Κοτζιά. Οι Τούρκοι κυβερνήτες και στρατοκράτες θα συνεχίσουν την προκλητική τους παρουσία στο Αιγαίο, όπου πλέον χρειάζεται όχι απλώς επιτήρηση των Ελλήνων αλλά και αποφασιστικότητα αποτροπής και επίδειξης της εθνικής μας κυριαρχίας. (που δεν υπήρξε χθες, πλην της προειδοποίησης του ελληνικού πλοίου).-Μια τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΕθΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ και δύο φουσκωτά με άνδρες των ειδικών δυνάμεων των υποβρυχίων καταστροφών, έκαναν προκλητική εμφάνιση πέριξ των Ιμίων.

Στην περιοχή έπλεε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» καθώς είχαν περιέλθει στις ελληνικές αρχές από εγκαίρως, πληροφορίες περί τουρκικής κινητικότητας στα Ίμια σήμερα το πρωί.

Όπως σχολίασαν στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ πρόκειται για «μία αψυχολόγητη ενέργεια που αν μη τι άλλο δεν προσδίδει κύρος στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία». «Εικόνα αποκαρδιωτική με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας να επιβαίνει σε ταχύπλοο σκάφος και να προκαλεί στα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ», όπως σημειώνουν. Βεβαίως πρόσθετο στόχο είχε τις εσωτερικές εντυπώσεις στην Τουρκία και στην υπόμνηση προς τα ξένα Κράτη ότι εκείνη η περιοχή του Αιγαίου εδώ και 25 χρόνια αποτελεί γκρίζα ζώνη, αμφισβητούμενης κυριαρχίας ελληνική περιοχή.

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ –ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια και μάλιστα κατά τρόπο τόσο επιδεικτικά προκλητικό, έχει δύο αποδέκτες:
Ο πρώτος είναι η Αθήνα.

Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για ακύρωση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει επίδειξη δυνάμεως σε μια περιοχή που προκαλεί άσχημες αναμνήσεις στην ελληνική πλευρά. Είναι το δεύτερο σκέλος της απάντησης που δίνει η Άγκυρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στάση ανάλογη με εκείνη των ΗΠΑ ή της Γερμανίας στα αιτήματα έκδοσης αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί ανάλογες αποφάσεις και από την άμεση γειτονιά της και δη από την Ελλάδα.

Η παρουσία του τούρκου ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στα Ίμια αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση της πάγιας θέσης της Άγκυρας περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί τουλάχιστον 16 νησίδων. Επί τούτου, η τουρκική κίνηση θα πρέπει να ερμηνευτεί και ως έμμεση απάντηση προς την αδιανόητα επιπόλαιη και επικίνδυνη κοινοβουλευτική απάντηση που είχε δώσει προ περίπου δύο εβδομάδων ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής περί προγράμματος οικονομικής εκμετάλλευσης και κατοίκησης 28 νησιών του Αιγαίου.

Ο δεύτερος αποδέκτης της τουρκικής επίδειξης δυνάμεων είναι το εσωτερικό. Η Τουρκία έχει δυσανάλογα υψηλές απώλειες στην προσπάθεια να ελέγξει την Αλ Μπαμπ και να εκδιώξει από εκεί το ISIS. Μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την στρατιωτική δυσκολία που αντιμετωπίζει στη βόρεια Συρία δεν πρέπει να αποκλείεται από την ανάλυση όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες.

Στο ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή στους βασικούς πυλώνες διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια της χώρας, υπάρχουν έμπειροι αξιωματικοί και διπλωμάτες οι οποίοι και γνωρίζουν και μπορούν να διαχειριστούν λεπτές καταστάσεις. Η προσοχή που απαιτείται από την ελληνική πλευρά αφορά, πρώτον, την κατάσταση στα Ίμια, όπου αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο τριών αξιωματικών πάνω στο καθήκον. Αλλά και σε βραχονησίδες σε όλο το μήκος και πλάτος του ανατολικού Αιγαίου όπου από καιρού εις καιρόν σημειώνονται κάποιες περίεργες κινήσεις. Δεύτερον, στην νησίδα Παναγιά στις Οινούσσες, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά υπερπτήσεων και παραβιάσεων των χωρικών υδάτων. Και, τρίτον, στον αέρα πάνω από το Αιγαίο όπου οι Έλληνες πιλότοι εμπλέκονται πλέον συχνότατα με Τούρκους συναδέλφους τους οι οποίοι εισέρχονται στο FIR Αθηνών με σαφή στόχο την πρόκληση επικίνδυνων καταστάσεων.
Οι ώρες για τη χώρα είναι κρίσιμες. Απαιτείται αποφασιστικότητα, πρόνοια και ψυχραιμία.