Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται διεθνώς η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου γένους συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τα χρόνια που ακολούθησαν, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες απέκτησαν το 1893 οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας.

Voted woman

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη κρατική αργία. Στη συνέχεια, ίσως λόγω των δυο παγκόσμιων πολέμων που ακολούθησαν η εορτή έχασε την σημασία της μέχρι την επανεμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’60 το οποίο αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

smashpatriarchy

Clara-Zetkin

Παρ’ όλα αυτά, τα δικαιώματα των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμα αμφισβητήσιμα. Μόλις πέρυσι απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς τότε τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες. Παρ’ όλα αυτά ακόμα απαγορεύεται να οδηγούν.

Ergatries

Σήμερα, όταν μόλις το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών παγκοσμίως καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από το σύνολο των 196). Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο αριθμός των γυναικών-μέλη των υπουργικών συμβουλίων έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα της Independent, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών, ενώ από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες. Και όλα αυτά στον δυτικό κόσμο, γιατί σε κάποιες χώρες της κεντρικής Ασίας ακόμα λιθοβολούν τα μικρά κορίτσια που θέλουν απλώς να πάνε στο δημοτικό για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν.

Διάσημες ατάκες του ιδίου φύλλου

Diane von Furstenberg: “Ποτέ δεν έχω γνωρίσει κάποια γυναίκα που δεν είναι δυνατή, αλλά μερικές φορές δεν το αφήνει να βγει προς τα έξω. Μετά συμβαίνει κάτι τραγικό και ξαφνικά όλη αυτή η δύναμη απελευθερώνεται. Το μήνυμά μου είναι: άσε τη δύναμή σου να βγει προς τα έξω, πριν την τραγωδία.”

Sophia Loren: “Η ομορφιά δεν είναι κάτι υλικό. Είναι το πώς νιώθεις μέσα σου, το οποίο αντανακλάται ακόμα και μέσα από τα μάτια σου.”
Jennifer Aniston: “Είσαι καταραμένη αν είσαι πολύ αδύνατη και είσαι καταραμένη αν έχεις πολλά παραπάνω κιλά… Είναι αδύνατο να τους ικανοποιήσεις όλους και για αυτό προτείνω να σταματήσεις να προσπαθείς”.

Cameron Diaz: “Η ομορφιά είναι ένα είδος ακτινοβολίας. Οι άνθρωποι με πραγματική εσωτερική ομορφιά έχουν λίγο πιο σπινθηροβόλα, ενώ το δέρμα τους είναι πιο αστραφτερό.”

Diane von Furstenberg: “Πάντα ήθελα να γίνω μια Femme Fatale. Ακόμα κι όταν ήμουν μικρό κορίτσι, ποτέ δεν ήθελα να γίνω ένα κορίτσι. Ήθελα να γίνω γυναίκα.”

Coco Chanel: “Οι γυναίκες πάντα ήταν οι δυνατές της υπόθεσης. Οι άντρες πάντα αναζητούν από τις γυναίκες ένα μικρό μαξιλαράκι για να ακουμπήσουν τα κεφάλια τους. Πάντα ψάχνουν μια μητέρα που θα τους κρατήσει σαν μωρά παιδιά.”
Αudrey Hepburn: “Δεν χρειάζομαι κρεβατοκάμαρα για να αποδείξω τη θηλυκότητά μου. Μπορώ να έχω σεξ απηλ μαζεύοντας μήλα από ένα δέντρο ή με το να στέκομαι στη βροχή.”

Emma Stone: “Είσαι ανθρώπινο ον. Ζεις μόνο μία φορά και η ζωή είναι υπέροχη, οπότε φάε το αναθεματισμένο το cupcake.”

Taylor Swift: “Η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία είναι τα ομορφότερα πράγματα που μπορείς να φορέσεις.”

Emma Watson: “Λέω συνεχώς στον εαυτό μου ότι είμαι ένα ανθρώπινο ον, ένας ατελής άνθρωπος ο οποίος δεν φτιάχτηκε για να μοιάζει με κούκλα και ότι αυτό που είμαι σαν άτομο είναι πιο σημαντικό από το αν αυτή τη στιγμή έχω ωραίο σώμα.”

Marilyn Monroe: “Ένα κορίτσι δεν χρειάζεται κανέναν που δεν την χρειάζεται.”

Audrey Hepburn: “Η αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας αντικατοπτρίζεται στην ψυχή της. Είναι η φροντίδα που δίνει με αγάπη, το πάθος το οποίο έχει.”

Mae West: “Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο. Τα κακά κορίτσια πάνε παντού.”

Erin McKean: “Δεν χρειάζεται να είσαι όμορφη. Δεν χρωστάς την ομορφιά σου σε κανέναν. Ούτε στο φίλο/άντρα/σύντροφό σου, ούτε στους συνεργάτες σου και κυρίως ούτε στους άσχετους άντρες που συναντάς στο δρόμο. Δεν τη χρωστάς στη μητέρα σου, δεν τη χρωστάς στα παιδιά σου, δεν τη χρωστάς στην κοινωνία γενικότερα. Η ομορφιά δεν είναι ένα ενοίκιο που πληρώνεις για να κατοχυρώνεις μια θέση ανάμεσα στις γυναίκες.”

Gloria Steinen: “Δεν έχω ακούσει ακόμα έναν άντρα να ζητάει συμβουλές για το πώς θα συνδυάσει γάμο και καριέρα.”
Queen Latifah: “Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι είτε θα με αγαπήσω είτε θα με μισήσω. Και επέλεξα να με αγαπήσω. Τότε όλα μεταλλάχτηκαν για εμένα. Πράγματα που δεν θεωρούσα ελκυστικά έγιναν σέξι. Η αυτοπεποίθηση σε κάνει ελκυστική.”

Bette Davis: “Όταν ένας άντρας λέει τη γνώμη του, είναι άντρας. Όταν τη λέει μια γυναίκα, είναι σκύλα.”

Coco Chanel: “Μια γυναίκα πρέπει να είναι δύο πράγματα: Αυτή και αυτό που θέλει.”

Margaret Thatcher: “Αν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ζήτα τη βοήθεια ενός άντρα. Αν θέλεις να γίνει κάτι, ζήτα τη βοήθεια μιας γυναίκας.”