Φορολογικό μαστίγωμα: Άμεσα ο φόρος σε μπύρα -τηλεφωνία χάριν των ειδικών μισθολογίων

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους φορολογούμενους, καθώς η εφευρετικότητά της στο να επιβάλλει νέους φόρους φαίνεται ότι εξαντλείται και επισπεύδει την εφαρμογή των ήδη ανακοινωμένων προβλέποντας άμεση εφαρμογή τους ακόμα και κατά ενάμιση έτος!

Με νομοτεχνικές… βελτιώσεις που έφερε χθες το βράδυ στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος επισπεύδει την αύξηση φόρου στη μπύρα κατά 18 μήνες, την επιβολή του τέλους σταθερής τηλεφωνίας κατά 6 μήνες ενώ αναιρεί την απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για εταιρείες που χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο στην παραγωγή τους καταργώντας δικά της νομοθετήματα, αφού η διάταξη ψηφίσθηκε πρόσφατα και ούτε πρόφτασε να εφαρμοσθεί.

Συγκεκριμένα:

1. Νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος επισπεύδει χρονικά την επιβολή του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% και συγκεκριμένα το θέτει σε ισχύ από 1/1/2017 αντί 1/7/2017 που προέβλεπε αρχικά το επίμαχο άρθρο 55 του πολυνομοσχεδίου.
2. Με νομοτεχνική βελτίωση επισπεύδεται κατά ενάμιση χρόνο η επιβολή του φόρου στην μπύρα που θα ισχύει από την πρώτη ημέρα του φετινού Ιουνίου, αντί από 1/1/2018 που προβλεπόταν στην αρχική ρύθμιση που προωθούνταν.
3. Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταργεί πρόσφατα ψηφισθείσα βουλευτική τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον ΦΕΚ φυσικού αερίου οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αιφνιδιαστική αυτή επίσπευση στην επιβολή των συγκεκριμένων φόρων δεν αποκλείεται να αποτελεί ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το διετές πάγωμα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα στην βουλή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους υπουργούς Πάνο Καμμένο (Αμύνης), Ευκλείδη Τσακαλώτο (Οικονομικών), Νίκο Παρασκευόπουλο (Δικαιοσύνης), Θοδωρή Δρίτσα (Εμπορικής Ναυτιλίας) καθώς επίσης και με τους αναπληρωτές υπουργούς Τόσκα (Προστασίας του Πολίτη) και Παπαγγελόπουλο (Δικαιοσύνης).

Στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς, να καταθέσουν, έως την Κυριακή, προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του «παγώματος».

Υπενθυμίζεται ότι το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων θα απέφερε στα δημόσια ταμεία εξοικονόμηση χρημάτων ύψους 118 εκατ ευρώ, τα οποία θα πρέπει εντός τις ημέρας να αντικατασταθούν από ισοδύναμα μέτρα ανάλογο και μεγαλυτέρου ύψους, καθώς είναι βέβαιο ότι η αύξηση της φορολογίας στα συγκεκριμένα είδη θα μειώσει την κατανάλωση. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν έχει καταστεί σαφές αν η αναίρεση του παγώματος των ειδικών μισθολογίων θα αφορά μόνο τους ένστολους για τους οποίους έχει θέσει βέτο ο κ. Καμμένος, ή και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες (δικαστικούς, διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων, ιεράρχες κλπ)