Ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση, την ώρα που στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, βρίσκεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αλλά και το θέμα της παράτασης του μέτρου της απόσυρσης.
Αρχίζουν τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν με τη νέα φορολογική επιδρομή που δεν έχει στόχο μόνο την ακίνητη περιουσία αλλά και το αυτοκίνητο, με διάφορες επινοήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα καταθέσει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στη φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας. Και επειδή σε περίοδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και αγωνιώδους αναζήτησης πρόσθετων εσόδων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των Ι.Χ. θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες.
Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού του αυτοκινήτου ως βάση φορολόγησής του. «Κλειδί» για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, των τεκμηρίων διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης θα αποτελέσει η εμπορική αξία των οχημάτων.
Για τα τέλη κυκλοφορίας θα εξεταστεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος φορολόγησης της αγοράς αυτοκινήτου βάσει της πραγματικής αξίας τους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δύο αυτοκίνητα ίδιου κυβισμού αλλά με μεγάλη διαφορά στην τιμή αγοράς τους καταβάλλουν τους ίδιους φόρους και τέλη κυκλοφορίας. Η ειδική επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις της στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τις 29 Απριλίου, ενώ το νέο μοντέλο φορολόγησης των Ι.Χ. που θα αποφασισθεί να ενεργοποιηθεί εντός του 2016.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Οικονομικών:
- Τέλος ταξινόμησης: Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των οχημάτων ως βάση για τη φορολόγησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Δηλαδή η φορολόγηση των καινούργιων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τιμής στα χαμηλού κυβισμού και χαμηλής αξίας, και αύξηση στα ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού. Σήμερα τα καινούργια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με συντελεστές 5% έως 50% και επιπλέον τον ΦΠΑ.
- Τέλη κυκλοφορίας: Μετά τις μικρές παρεμβάσεις που έγιναν στα τέλη κυκλοφορίας του 2016, σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τελών του επόμενους έτους. Στο υπουργείο θέλουν τα τέλη κυκλοφορίας να συνδέονται με την αξία των οχημάτων αλλά σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αυτό αποτελεί δύσκολη εξίσωση, καθώς η αξία των αυτοκινήτων μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο οπότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο υπολογισμός της απομείωσης των τελών. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές να μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τα φθηνά Ι.Χ. στα πιο ακριβά αυτοκίνητα.
- Τεκμήρια διαβίωσης – φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Σήμερα τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκίνητου και τα έτη παλαιότητας. Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν σε απομείωση της αξίας τους. Ανάλογη αναπροσαρμογή θα γίνει και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για Ι.Χ. έως 2.500 κ.ε. και σε ποσοστό 13% επί της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ. Πολλαπλή και βαριά η φορολογική επιβάρυνση, η αφαίμαξη ενός καθημερινού μέσου όπως το ΙΧ αυτοκίνητο.
Πηγή: NonPaperNews.gr