Φαρμακοποιοί: Ελλείψεις φαρμάκων παντού

Δεν έχει δοθεί λύση στο «μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων» φαρμάκων, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Οπως αναφέρει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων.

Μάλιστα, ο Σύλλογος επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι τα αποθέματα του ΙΦΕΤ που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας!

Τι αφορούν οι ελλείψεις

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι ελλείψεις αφορούν τρεις άξονες:

1. Παγιωμένο είναι το πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές.

2. Παράλληλα οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με την σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

3. Υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ, τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού.