Εξωγήινες επαφές αναζητά η Κίνα

10.000 ανθρώπους θα εκτοπίσει η Κίνα προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο για την κατασκευή του μεγαλύτερου και πλέον ευαίσθητου ραδιοτηλεσκοπίου του κόσμου, ελπίζοντας να εντοπίσει με αυτό ευφυή εξωγήινη ζωή.

Το “Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope” (FAST), το οποίο έχει διάμετρο 500 μέτρων, είναι εγκατεστημένο στην επαρχία Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα), ανάμεσα σε τρεις λόφους. Το FAST, η κατασκευή του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2011, στοίχισε 1,2 δις γιουάν (165 εκατ. ευρώ). Το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό υπερβαίνει σαφώς σε διαστάσεις το αντίστοιχο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.

Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι στο Νέα Κίνα ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST “θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας. Διαθέτοντας πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο, η εγκατάσταση θα συμβάλει σε λήψη ραδιομηνυμάτων που μπορεί να είναι πιο αδύναμα και απομακρυσμένα”.

Το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε στην απομονωμένη περιοχή, επειδή είναι μακριά από μεγάλες πόλεις και είναι ήσυχη σε επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων, μια ακόμη παράμετρος που είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του. Το FAST καλύπτει επιφάνεια ίση με 30 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα έχει περίμετρο 1,6 χιλιομέτρων, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ως επιπλέον μέτρο για την «απομόνωση» του ραδιοτηλεσκοπίου οι αρχές κάλεσαν τους 9.110 ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από αυτό, να εγκατασταθούν αλλού. Η μετεγκατάσταση των κατοίκων θα επιτρέψει: “να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο περιβάλλον σε όρους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων”, δήλωσε ο Λι Γιουετσένγκ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Νέα Κίνα. Οι άνθρωποι που θα μετεγκατασταθούν θα αποζημιωθούν με 12.000 γιουάν (1.650 ευρώ).

china3china4