ΕΒΕΑ: Θετικό γεγονός η ύπαρξη συμφωνίας- Η κυβέρνηση να πληρώσει οφειλές της σε ιδιώτες

Το μόνο θετικό που βρίσκει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στη συμφωνία του Eurogroup είναι η ύπαρξη της συμφωνίας ενώ συνιστά στην κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και να προχωρήσει μόνη της – και όχι καθ’ υπόδειξη των δανειστών- στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τους ιδιώτες.

Παράλληλα ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι είναι απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και δηλώνει πρόθυμος να παράσχει το ΕΒΕΑ κάθε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση και μόνο η επίτευξη επιτέλους μιας συμφωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για μια νέα αρχή για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει όμως ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα έχει ως κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό πρωτίστως με τα χρήματα της πρώτης δόσης που θα δοθούν από τους πιστωτές θα πρέπει να αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση θα πρέπει να επιταχύνει και να ολοκληρώσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας. Όι προσπάθειες για την επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της ελληνικής οικονομίας,αυτού της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.Απαιτείται η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά ταυτόχρονα και η θέσπιση κινήτρων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές για την αποφυγή κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Και βέβαια, μια ενδεχόμενη επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια να συνδεθεί άμεσα με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα στη διαμόρφωση ενός σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες υλοποιώντας τόσο τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις όσο και τα ώριμα μεγάλα έργα υποδομών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης”.
Η επιμελητηριακή κοινότητα ήδη έχει ξεκινήσει μελέτες με στόχο να προτείνει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο υλοποίησης έναν οδικό χάρτη μεγάλων αναπτυξιακών έργων».