Έτοιμη για επιχειρήσεις και εντός της λιβυκής επικράτειας η ΕΕ;

Τηλεδιάσκεψη σήμερα των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης στο Λουξεμβούργο με το Λίβυο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας η Λιβύη αναμένεται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από την ΕΕ για επιχειρήσεις εντός της εθνικής της επικράτειας.

Του Νίκου Αθηναίου

Σύσκεψη των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών αναμένεται να γίνει, σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο – κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας – και στη συνέχεια κοινή τηλεδιάσκεψη των 28 με το Λίβυο Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας – υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ – κ. Φαγιέζ Σεράζ, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη Λιβύη σε θέματα ασφαλείας εξαιτίας της καλπάζουσας απειλής στη χώρα από την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, όπως διέρρευσε στο Reuters, «η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον τομέα ασφαλείας».

Σύμφωνα επίσης με δήλωση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι η σημερινή συνάντηση θα ασχοληθεί «για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα ασφαλείας που διαθέτουμε, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και το Σαχέλ [στεπική λουρίδα γης εκτεινόμενη σε 13 χώρες της Αφρικής από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα]. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη για να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας αν ζητηθεί από την ίδια.

Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας επισκέφθηκαν την Τρίπολη και στη συνέχεια ο Γερμανός επίσημος δήλωσε στο Reuters ότι η εκπαίδευση των Λίβυων με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση «εκτός Λιβύης», αλλά δεν είπε τι εννοούσε.

Σήμερα υπάρχει ναυτική δύναμη της ΕΕ εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης η EUNAVFOR MED [http://www.eeas.europa.eu/csdp/missions-and-operations/eunavfor-med/pdf/factsheet_eunavfor_med_en.pdf] με στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και των λαθρέμπορων.

Μετά από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους παράνομους μετανάστες στο Αιγαίο, η ΕΕ ανησυχεί για την μεγάλη πιθανότητα πολλοί μετανάστες να προσπαθήσουν, καθώς μάλιστα βελτιώνεται ο καιρός και ελέγχονται τα περάσματα του Αιγαίου καλύτερα, να περάσουν στην Ιταλία μέσω Λιβύης. Ήδη μάλιστα οι ροές αυτές μεταξύ των οποίων πιθανότατα θα βρίσκονται και άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους και άλλοι τρομοκράτες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Δεν αποκλείεται η δύναμη της ΕΕ να εισέλθει και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης σύντομα, αλλά αυτό προϋποθέτει την έγκριση της Κυβέρνησης της Λιβύης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ενημερωθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου από τον κ. Φίλιππο Γκράντι, Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το θέμα των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών γενικά. Ανάλογη συνάντηση θα γίνει και μεταξύ των υπουργών της ΕΕ επίσης στο Λουξεμβούργο την προσεχή Πέμπτη.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν οι χώρες της ΕΕ αποφασίσουν επέμβαση στο εσωτερικό της Λιβύης οπότε δεν αποκλείεται να εμπλακούν με διάφορες τρομοκρατικές δυνάμεις που επιχειρούν στο λιβυκό έδαφος.

Λογικά, οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για επιχειρήσεις εντός της εθνικής επικράτειας της Λιβύης πρέπει να έχει πρώτα λάβει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ διευρύνουν τις στρατιωτικές αποστολές τους κατά των παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τώρα στη Βόρεια Αφρική, λεπτομέρειες για την οποία ίσως μάθουμε περισσότερα απόψε το βράδυ. Δύσκολα να εικάσει κάποιος ότι όλες αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν διασυνδέονται.

Και επειδή η επίσημη Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων με την ιδιότητά της και ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα πρέπει η ελληνική κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, αν, πώς και γιατί εμπλέκεται η χώρα, και ποιες άλλες δυσκολίες και προκλήσεις ενδεχομένως περιμένουν τον ελληνικό λαό που με ηθικό κάτω από το μηδέν έχει γονατίσει από την αέναη εσωτερική οικονομική και κοινωνική κρίση.

[Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας τι έγραφαν τα WikiLeaks πριν από λίγο καιρό για τα μυστικά σχέδια της ΕΕ για επέμβαση στη Λιβύη μέσω της επιχείρησης Sophia – παλαιότερα γνωστής ως Triton: https://wikileaks.org/eu-military-refugees/]