Επίσημες ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το άνοιγμα γραφείου Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ) στην Ελλάδα

  • Προς το παρόν οι δραστηριότητές της καλύπτονται από την Πρεσβεία στην Αθήνα.

Του Νίκου Αθηναίου

Συνομιλίες μεταξύ των τουρκικών αρχών και της Κυβερνήσεων Ελλάδος διεξάγονται προκειμένου η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης [TIKA] να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Γιαλτσίν Ακντογκάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την Κυριακή που μας πέρασε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ΖΑΜΑΝ.

«Την τελευταία φορά που είχαμε συνομιλίες στην Ελλάδα καλύψαμε και το θέμα του ανοίγματος ενός γραφείου TIKA . Αλλά οι πρεσβείες μας σε χώρες όπου δεν υπάρχουν τέτοια γραφεία καλύπτουν ανάλογες υπηρεσίες».

Η TIKA θεσπίστηκε το 1992 από τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Τουργκούτ Οζάλ και είναι αρμόδια για την οργάνωση της βοηθείας που η Τουρκία προσφέρει επισήμως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα διατηρεί 50 γραφεία-συνδέσμους σε 48 χώρες και έχει δραστηριότητες σε 148 χώρες συνολικά.

Οι δραστηριότητες της TIKA περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες παροχής υγείας, πόσιμου νερού, τη δημιουργία υποδομών συλλογής απορριμμάτων, τη διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα, την ανακούφιση και καταπολέμηση προβλημάτων στον οικιστικό τομέα, τη διατήρηση ιστορικών έργων τέχνης και την προαγωγή της τουρκικής γλώσσας.