Εντοπίστηκε σήμα από το μοιραίο Airbus της EgyptAir

Σήμα το οποίο προέρχεται από τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη την προηγούμενη εβδομάδα στα νερά της Μεσογείου, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αιγύπτιοι ερευνητές, όπως μεταδίδει η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα al-Ahram.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα το σήμα δεν προέρχεται από τα δύο μαύρα κουτιά, αλλά από τη συσκευή εντοπισμού που βρίσκεται στην άτρακτο σε κάθε αεροσκάφους. Παρά ταύτα, ο εντοπισμός του μπορεί να αποτελεί «κλειδί» για τον εντοπισμό του χαμένου Airbus, καθώς περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζώνη ερευνών.

Όπως δήλωσε στην al-Ahram ο επικεφαλής της αιγυπτιακής έρευνας, Αϊμάν αλ-Μοκάντεμ, η έρευνα για το «κουφάρι» του αεροπλάνου μπορεί πλέον να επικεντρωθεί σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το σήμα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μέσα στο αεροσκάφος, ή κοντά σε αυτό, θα βρεθούν τα δύο μαύρα κουτιά που κρύβουν και τις απαντήσεις για τη συντριβή της πτήσης MS 804.

Το μοιραίο αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου, με 66 επιβαίνοντες, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ του Παρισιού και του Καΐρου.

Συναγερμοί που καταγράφηκαν στο αυτόματο σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους καταδεικνύουν την ύπαρξη καπνού σε τουλάχιστον δύο σημεία λίγα λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ, γεγονός που συνήθως υποδεικνύει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Κανένα σενάριο για τα αίτια της συντριβής δεν έχει αποκλειστεί έως τώρα.