Εκλογές Σλοβακία: Νικητής χωρίς πλειοψηφία ο Φίτσο, θα δυσκολευτεί για κυβερνητικό συνασπισμό

Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο αναδείχθηκε νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Σλοβακία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να ξεκινήσει την τρίτη του θητεία.

Ο Φίτσο, ο οποίος έλαβε ποσοστό 28,3% των ψήφων, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την ανάδειξη τουλάχιστον οκτώ κομμάτων στο σλοβακικό κοινοβούλιο, «πολύ περίπλοκο», τονίζοντας πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο.

Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στον περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών φέρεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κάλπη.

Το κόμμα του, αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, Ίγκορ Μάτοβιτς, έκανε λόγο για έναν «πολιτικό σεισμό μεγάλων διαστάσεων».

Σύμφωνα με ορισμένους σλοβάκους αναλυτές, ο Φίτσο μπορεί να δει να επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί το 2010. Στην εξουσία από το 2006, ο Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη θέση μετά το Smer-SD ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και στην τρίτη οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA που εξασφαλίζουν 19 έδρες.

Οι εθνικιστές του SNS, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίτσο την περίοδο 2006-2010, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 15 έδρες.