Eίχε προειδοποιήσει για 100.000 νέους μετανάστες o Δημήτρης Αβραμόπουλος

Όσα είχε αποκαλύψει το Nonpapernews πριν τρεις μέρες για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης και τις νέες στρατιές προσφύγων και μεταναστών, μέσα στον Μάρτιο.

O Μπουτάρης δεν ανησυχεί μόνο για τα σύνορα αλλά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με πολύ μεγάλη ανησυχία παρατηρεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τις εξελίξεις στο πρσφυγικό και προειδοποιεί πως πολύ σύντομα οι πρόσφυγες θα μπουν μέσα στην πόλη. Μιλώντας στην εκπομπή “Live U” στο Star τόνισε πως: “Οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν να έρχονται ακόμη κι αν είναι κλειστά τα βόρεια σύνορά μας. Υπάρχουν χιλιάδες περάσματα. Στην Ειδομένη και στα άλλα περάσματα είναι πάνω από 15-20.000 πρόσφυγες”.

Στην συνέχεια χαρακτήρισε το πρόβλημα ως μη διαχειρίσιμο και τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η είσοδος των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αναπόφευκτη: “Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο το πρόβλημα. Εγώ έχω τονίσει πως αν προκύψει μεγαλύτερος αριθμός, προσφύγων αναγκαστικά θα πρέπει να έρθουν μέσα στην πόλη. Δεν μπορούμε να στήσουμε στρατόπεδα. Από τη στιγμή που έρχονται παράνομα στη χώρα θα πρέπει να βρίσκονται σε κλειστά στρατόπεδα. Στα Διαβατά είναι ανοιχτό στρατόπεδο. Είναι εξαιρετικό από άποψη υποδομών αλλά είναι ανοιχτό”.
(Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα πριν τρεις ημέρες)

Ο Δ. Αβραμόπουλος απαισιόδοξος, προειδοποιεί: «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα μπουν 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα». Αυστηρή απαίτηση της Α. Μέρκελ για 50.000 θέσεις διαμονής.
-Δυσπιστία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, εάν θα αποδώσουν τα πρώτα μέτρα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Γενικόλογη παρηγοριά, σχεδόν μάταιη όταν παράλληλα υπάρχει μια επικριτική δήλωση της Γερμανίας Καγκελαρίου και η ζοφερή προοπτική μέσα στον Μάρτιο για 100.οοο νέους μετανάστες και εγκλωβισμένους ήδη.«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος Αντενάουερ.
Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».
«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν». Όμως κάποιες άλλες απόψεις του ήταν όχι απλώς απαισιόδοξες αλλά ανησυχητικές.

–Το δράμα των προσφύγων αλλά και της Ελλάδας δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε καν να μειωθεί αλλά αντίθετα θα αυξηθεί. Η κατάσταση της προσφυγιάς θα χειροτερέψει.. Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί που έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τις προσφυγικές ροές που αναμένονται στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι 100.000 άνθρωποι θα μπουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εννοώντας ότι η σημερινή ροή στο Αιγαίο από 3.οοο άτομα την ημέρα θα συνεχισθεί έως τότε. (ακόμα και εάν συνυπολογίσει κανείς τους 30.οοο περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που υπάρχουν στα σύνορα της Ειδομένης, στην Αττική και στα νησιά). Πρόβλεψη, η οποία αποτυπώνει δυσπιστία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, εάν και πόσο θα αποδώσουν τα πρώτα μέτρα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είπε ότι το 57% των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά και ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια.
Επανέλαβε πάντως τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποβολής κάποιας χώρας από την ζώνη Σένγκεν, μιλώντας σε εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Σχολιάζοντας το χθεσινό ανακοινωθέν μετά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», τόνισε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».
Ακόμη, μιλώντας στο Skytg24, o κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία τα hotspot είναι πλήρως λειτουργικά.

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις.
-Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να κατασκευάσει καταλύματα 50.000 προσφύγων, που έχει ήδη καθυστερήσει

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της . Επεσήμανε όμως την ευθύνη της Ελλάδος γι αυτές τις καθυστερήσεις, καθώς –όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές τελευταία- έπρεπε τα καταλύματα των 50.000 έπρεπε να ήταν έτοιμα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: nonpapernews.gr