Ειδομένη: Πετροπόλεμος, χημικά και πλαστικές σφαίρες από τους Σκοπιανούς

Νέα επεισόδια ξέσπασαν, το μεσημέρι της Κυριακής στην Ειδομένη, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να κάνουν ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και χρήση σφαιρών από καουτσούκ, κατά προσφύγων και μεταναστών, που ξεσηκώθηκαν από φυλλάδια στα αραβικά, για να επιχειρήσουν μαζικό πέρασμα των συνόρων.

Τα νέα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή, με τις εικόνες να αποκαλύπτουν μία έκρηξη βίας άνευ προηγουμένου αλλά και μια κατάσταση εντελώς εκτός ελέγχου.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται κατηγορηματικά ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, απωθώντας τους πρόσφυγες, στα σοβαρά επεισόδια.

«Σε καμία περίπτωση δεν έγινε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με το Mega. «Το κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψε στις 12:30 απόπειρα να περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα. Απωθήθηκαν βίαια, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από αστυνομικούς, που δεν πέρασαν στο ελληνικό έδαφος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Βίντεο, πάντως, που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, δείχνει ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη για ελάχιστα μέτρα.

Ομως, το υπουργείο επιμένει ότι δεν έγινε καμία φυσική παραβίαση του ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το εάν έγινε τελικά παραβίαση ή όχι, καθώς πηγές αναφέρουν ότι μετά τον φράχτη υπάρχουν άλλα πέντε μέτρα σκοπιανού εδάφους, ενώ άλλες πηγές τονίζουν πως το υπολειπόμενο έδαφος της επικράτειας των Σκοπίων είναι μόλις μισό μέτρο.

Πώς ξεκίνησαν τα σοβαρά επεισόδια

Ειδικότερα, πλήθος μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκε στα σύνορα από τις 9 το πρωί της Κυριακής, με σακίδια με τα υπάρχοντά τους από την Ειδομένη και αλλά κέντρα φιλοξενίας.

Στις 11.30 το πρωί, πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων μετέβη στη συνοριογραμμή και μίλησε με τους Σκοπιανούς, οι οποίοι τούς επανέλαβαν ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Τοτε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 500-600 άτομα μετέβησαν στον φράχτη από τον αυθαίρετο καταυλισμό, σε μια προσπάθεια να τον ρίξουν, ενώ οι σκοπιανές αρχές αντέδρασαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι πρόσφυγες απάντησαν με πέτρες κι όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, οι Σκοπιανοί χρησιμοποίησαν και σφαίρες από καουτσούκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετοί έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως όμως τα παιδιά.

Στην περιοχή αποφάσισαν να επιστρέψουν εκτάκτως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», οι οποίοι ανέφεραν ότι στο ιατρείο της έσπευσαν πολλοί πρόσφυγες.

Η ΕΛΑΣ αναφέρει πως υπεύθυνοι για την οργανωμένη επίθεση των προσφύγων είναι αλληλέγγυοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίδοση ψηφίσματος από ομάδα προσφύγων.

Πηγές λένε, σύμφωνα με το Mega, ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αλληλέγγυους που αποφεύγουν να διανυκτερέσουν στην Ελλάδα, αλλά διαμένουν σε γειτονική χώρα και κάθε πρωί περνούν τα σύνορα και επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται να καταφθάσουν οχτώ κλινάμαξες του ΟΣΕ, εκ των οποίων οι επτά θα στεγάσουν περίπου 300 πρόσφυγες και η μία θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο.

Την ίδια, ώρα, για 23η μέρα παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή, κάτι που αποτελεί νεο ρεκόρ αποκλεισμού μετά τις 21 μέρες που είχε μείνει κλειστή η γραμμή τον περασμένη Δεκέμβρη.

eidomeni-epeisodia

eidomeni1

 

eidomeini3

eidomeni4

eidomeni5

Ειδομένη: «Ενας ξεχασμένος από την πολιτική τόπος»