Ειδομένη: «Ενας ξεχασμένος από την πολιτική τόπος»

Απάνθρωπες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων για το προσφυγικό Λουίζε Άμτσμπεργκ, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutche Welle.

Οπως αναφέρεται, η Γερμανίδα πολιτικός επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα όλους τους μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή της στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk μίλησε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε:

«Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από ότι στους καταυλισμούς στα νησιά. Η Ειδομένη είναι (…) ένας ξεχασμένος από την πολιτική τόπος. Οι ελληνικές αρχές είναι απούσες. (…) Δεν πρόκειται για 1.000 ανθρώπους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταμέτρησαν τώρα 19.000 ανθρώπους στην περιοχή, τους οποίους περιθάλπουν εθελοντές και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δεν έχει πολύ καιρό εκεί. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Δεν υπάρχουν κατοικίες, αλλά μικρές σκηνές, δεν υπάρχει σκιά, περίθαλψη και κυρίως προοπτική».

Στη Λέσβο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Γερμανών Πρασίνων, η κατάσταση είναι διαφορετική:

«Τις τελευταίες μέρες καταφθάνουν εκεί σαφώς λιγότεροι πρόσφυγες. Οι εναπομείναντες πρόσφυγες κρατούνται στα hotspot. Μέχρι πρότινος δεν συνέβαινε, ωστόσο τα καταλύματα έχουν πλέον διαμορφωθεί με τρόπο, ώστε να μην μπορούν να φύγουν και να παραμένουν εκεί. Οι περισσότεροι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Απομένει να εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να επεξεργαστούν αυτές τις αιτήσεις (…)».

Απουσία κατάλληλων υποδομών, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στον τεράστιο αριθμό των προσφύγων, εκτιμά η πράσινη πολιτικός:

«Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες η Ελλάδα θεωρείτο περισσότερο χώρα τράνζιτ, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέλειψε να οικοδομήσει ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου με τις κατάλληλες υποδομές. (…) Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν αίτηση παροχής ασύλου από φόβο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία και οι ελληνικές αρχές δεν είναι προετοιμασμένες γι΄ αυτό τον όγκο».

Γεγονός είναι ότι μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη.

«Έρχονται λιγότεροι άνθρωποι, αυτό κατέδειξαν και οι αριθμοί που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εσωτερικών (…). Πιστεύω όμως ότι ακριβώς λόγω αυτής της εξέλιξης, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στα συμφραζόμενα της απόφασης που ελήφθη από την Κομισιόν και τις υπόλοιπες χώρες μέλη για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στην ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία έχουν αυτές τις δυνατότητες».

Μολονότι η παρούσα κατάσταση φαίνεται να ωφελεί τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Γερμανία δεν θα πρέπει να επαναπαύεται, όπως εκτιμά. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να μην περιμένει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα την αντιμετωπίσουν μόνες τους. Θα ήταν ο λάθος δρόμος, διότι ούτως ή άλλως σε δυο-τρεις μήνες θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν ο κατάλληλος».