Εγιναν 33 οι μαθητές στην μαρτυρική Ιμβρο και οι μόνιμοι κάτοικοι θα φτάσουν σύντομα τους πεντακόσιους. Αργά και σταθερά ανακάμπει εκεί ο ελληνισμός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο λύκειο της Ίμβρου

Επέστρεψε η ελληνική παιδεία στο νησί μας, υπάρχει επαναπατρισμός συμπατριωτών μας από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη και έχουμε πλέον 33 παιδιά στα σχολεία μας, είπε ο Πατριαρχης Βαρθολομαίος . Σύμφωνα με άλλες πληροπροίες οι 400 μόνιμοι κάτοικοι κάθε χειμώνα δηλαδή στην Ιμβρο αυξάνονται συνεχώς και σύντομα θα φτάσουν τους 500.

«Δοξάζουμε τον Θεό που οδήγησε τους Ίμβριους και την Ίμβρο σ αυτές τις ευτυχισμένες μέρες. Εγώ είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και όταν επισκέφθηκα το νησί μας για πρώτη φορά ως Πατριάρχης τον Ιούνιο του ΄92 εξέφρασα αυτή την αισιοδοξία μου και προσπάθησα να τονώσω το ηθικό των συμπατριωτών μου λέγοντας ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

Να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, να μην απογοητευόμεθα και πράγματι έστω και με την παρέλευσιν δύο δεκαετηρίδων και περισσότερο ήρθαν αυτές οι καλές μέρες. Επέστρεψε η ελληνική παιδεία στο νησί μας. Υπάρχει επαναπατρισμός συμπατριωτών μας από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη. Έχουμε 33 παιδιά στα σχολεία μας.

Σήμερα εγκαινιάσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο μας, το Σεπτέμβριο θα ανοίξει το νηπιαγωγείο μας και επομένως εκείνα που είπαμε το ‘ 92 πραγματοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Δοξάζουμε τον Θεό και ελπίζουμε να έλθουν καλύτερες μέρες. Ο ρωμαίικος πληθυσμός του νησιού μας να αυξηθεί και να επιστρέψουμε αν όχι στις πολύ παλιές καλές μέρες, να έχουμε βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το σήμερα».

Αυτά δήλωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τα εγκαίνια των αθλητικών εγκαταστάσεων στο λύκειο των Αγριδίων της Ίμβρου. Έργο το οποίο χρηματοδότησε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας.

Μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη παρουσιάσθηκε πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκε το χορευτικό πρόγραμμα των μαθητών και ο αγώνας μπάσκετ των βετεράνων του Ιστορικού Αθλητικού Συλλόγου Πέρα που είχαν προγραμματιστεί στις νέες υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε τα θυρανοίξια του ιστορικού Ι.Ν. του Ταξιάρχου στην κορυφή του λόφου της Κοινότητας Γλυκέως o οποίος αμέσως μετά απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Εξάρχου στον επιχειρηματία Αθανάσιο Σούλη – Κωνσταντόπουλο τιμώντας τον για την προσφορά και στήριξή του στο έργο της εκκλησίας.

«…..Η Ίμβρος που μαζί με την Τένεδο δόθηκε στην Τουρκία από τη συνθήκη της Λωζάννης, προσπαθεί να στηριχτεί στα πόδια της, από τότε και ας έγινε τουρκικό απόκτημα, όλα αυτά τα χρόνια. Οι Έλληνες που έζησαν εκεί και που ζουν ακόμη και σήμερα, νιώθουν πάντα πιο Έλληνες από οποιονδήποτε άλλον ενώ με βαθιά επίγνωση της ιστορίας προσπαθούν να ανοικοδομήσουν το μέλλον, στηριζόμενοι στις βασικές τροφές της ανάπτυξης που είναι τα γράμματα και ο πολιτισμός τους.

Τετρακόσιοι Έλληνες ζουν σήμερα στην Ίμβρο με δυσκολίες, ανασφάλειες αλλά με θέληση και οράματα να διατηρήσουν την ελληνική κουλτούρα.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε στην Ίμβρο 400 Έλληνες το χειμώνα και μας φαίνεται σαν όνειρο αυτό που ζούμε», λέει o Ιωακείμ Καμπουρόπουλος διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου του νησιού. «Είμαστε 6 καθηγητές, αποσπασμένοι από την Ελλάδα, 1 ομογενής και 4 Τούρκοι δάσκαλοι. Το σχολείο έδωσε μεγάλη ανάσα στο νησί αφού μαζί με τα παιδιά ήρθαν εννοείται και οι οικογένειές τους. Γίνονται δειλά δειλά βήματα να έρθουν και άλλοι. Το νησί πήρε άλλη μορφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, 8 παιδιά στο δημοτικό σύνολο 30 μαθητές και περιμένουμε και άλλα. Είναι αλήθεια ότι είμαστε περήφανοι για το άνοιγμα αυτών των σχολείων».