Διπλής ανάγνωσης είναι το NON PAPER του Μαξίμου για τα κανάλια

Το NON PAPER αποδεικνύει ότι υπάρχουν φαινόμενα « μαύρης εργασίας» στα οκτώ πανελλαδικά κανάλια, όπου πράγματι έχουν ευτελισθεί οι συνθήκες εργασίας δημοσιογράφων και τεχνικών. Γεγονός που σημαίνει ότι οι τέσσερις άδειες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανεργία στον τηλεοπτικό χώρο , αντίστοιχο με εκείνο των ηθοποιών, μουσικών και σκηνοθετών λόγω στασιμότητας των σήριαλ και άλλων εξωτερικών παραγωγών(ψυχαγωγικών, ενημερωτικών, αθλητικών).

«Πολυφορεμένο επιχείρημα» χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας απασχολουμένων στα ιδιωτικά κανάλια, ελέω μεταρρύθμισης Παππά. Με βάση ένα κυνικό στο πνεύμα του NON PAPER του Μαξίμου, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ούτε λίγο ούτε πολύ:
«Πώς γίνεται να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639;»,”απαντώντας” με αυτόν τον τρόπο σε φωνές, οι οποίες, κατά τους ίδιους κύκλους, λένε ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους».

Η Ένωση Ιδιοκτητών απάντησε, μάλλον πειστικά στο σημείο αυτό, για τους συνεργαζόμενους ανθρώπους και επιχειρήσεις του χώρου. Βεβαίως αποκρύπτει το γεγονός τα οκτώ πανελλήνια κανάλια έχουν λιγότερους εργαζόμενους από όλη την ΕΡΤ και ότι αυτοί αριθμοί αποκαλύπτουν φαινόμενα κρυφής και μαύρης εργασίας. Παράλληλα με αυτό το NONPAPER διπλής ανάγνωσης, που δεν αφορά μόνο τα εργασιακά, δεν συζητούνται τα θέματα των ελλείψεων στο πρόγραμμα, των μεγάλων κενών στον πολιτισμό, στην έρευνα, στη μόρφωση ευρύτερα κλπ με νέο και ειδικευμένο προσωπικό. Πρόβλημα εργασιακό αλλά και βαθύτερο όταν λχ. τα λεγόμενα περιφερειακά και τοπικά κανάλια βασίζουν το 80% του προγράμματος του σε πωλήσεις για κατσαρόλες, για ποτήρια, βάζα και ψευτοαντίκες εκπομπές αστρολογικές, για ιατρικά είδη και αλοιφές κλπ. Προς εξευτελισμό των ποσοστών και ωρών ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και του μορφωτικών εκπομπών ως υποχρεωτικών στο πρόγραμμα.

Εν συνεχεία οι ίδιες πηγές του Μαξίμου προχώρησαν σε μία γενική αναφορά περί «πολύ συχνά προβληματικής» τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας «από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια», εξαντλητικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας.
Με άλλα λόγια το θέμα για το Μαξίμου δεν έγκειται στο ότι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας, αλλά ότι “κάποιοι” ισχυρίζονται ότι αυτές θα είναι πολλαπλάσιες και όχι 1 – 2.000!
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αριθμός αυτός καθ’ αυτός (15.000) στον οποίον αναφέρονται, ουδείς γνωρίζει από ποιον ή ποιους έχει διατυπωθεί.

Ειδικότερα, έλεγαν από το Μαξίμου: «Ίσως το πιο “πολυφορεμένο” επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι “ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους”. Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα».
«Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει – συνεχίζουν. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι».
Ενώ παραθέτουν έναν «αναλυτικό πίνακα, ανά τηλεοπτικό σταθμό»:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ / ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)*

MEGA ……………540
ALPHA …………..537
ΑΝΤ1 ……………..509
STAR ……………..387
ΣΚΑΪ ………………340
Ε TV ……………….206
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ….61
ART ………………..59

ΣΥΝΟΛΟ …………2.639

Πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σημειώνουν.

«Μάλιστα από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – καταλήγουν – προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι “ευέλικτες” μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
Ένωση καναλιών: «Mισές αλήθειες» από την Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στους σταθμούς. Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται ούτε σε ιθαγενείς, ούτε σε αδαείς, γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσει την προπαγάνδα» αναφέρουν πηγές της ΕΙΤΗΣΕΕ. «Τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση;», διερωτώνται. Απάντηση στους σημερινούς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης δίνουν πηγές της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Όπως επισημαίνουν, στην άτυπη ενημέρωση της Τετάρτης η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για μία ακόμα φορά.

Η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι, «δεν λένε αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων», απαντώντας δήθεν στην επιχειρηματολογία των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας για τον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους, σύμφωνα με άτυπο σημείωμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, πηγές ΕΙΤΗΣΕΕ απαντούν τα εξής: «Η ΕΙΤΗΣΕΕ ποτέ δεν είπε ότι οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι 15.000! Ωστόσο, με βάση και τα στοιχεία της κυβέρνησης τα οποία η ίδια δίνει στο άτυπο σημείωμα της, στους τηλεοπτικούς σταθμούς εργάζονται 2.639 άτομα. Αν υπολογίσει κάποιος ότι με βάση τη νέα νομοθεσία πρέπει κάθε σταθμός να έχει 400 εργαζόμενους για τις 4 τηλεοπτικές άδειες που ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχει μόνο η χώρα μας, ο πολλαπλασιασμός βγάζει αποτέλεσμα 1.600 άτομα. Επομένως και μαθηματικά, 1.000 άνθρωποι θα αισθανθούν αναπόφευκτα ανασφαλείς ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Και φυσικά, η κυβέρνηση δεν αναφέρει καν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τους κλάδους που εξαρτώνται από τον κλάδο της παραγωγής περιεχομένου. Η κυβέρνηση και οι «πηγές» της για μία ακόμα φορά χρησιμοποιούν τη θεωρία της μισής αλήθειας που είναι χειρότερη από το ψέμα, διαστρεβλώνοντας ακόμα περισσότερο την αλήθεια. Γι αυτό, υπογραμμίζονται τα εξής:

– Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ τηρούν τους νόμους και την εργατική νομοθεσία και είναι ψευδές ότι διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια).

– Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εφαρμόζουν εκεί που χρειάζεται. Ευέλικτες μορφές εργασίας εφαρμόζονται ευρέως και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι μορφές αυτές είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 5% του απασχολούμενου προσωπικού.

– Το προσωπικό που απασχολείται στην τηλεοπτική βιομηχανία προφανώς δεν είναι μόνο το μόνιμο προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Προσωπικό απασχολείται στις εταιρίες παραγωγής που παράγουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί κλπ.

– Σήμερα παράγεται περιεχόμενο για 8 τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας. Εάν ο αριθμός των σταθμών μειωθεί κατά 50%, είναι προφανές ότι θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο. Η παραγωγή του περιεχομένου απαιτεί προσωπικό. Άρα το συμπέρασμα είναι απλό.

– Το επιχείρημα ότι αυξάνει το υποχρεωτικό προσωπικό ανά σταθμό σε 400 άτομα είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Εάν αυξηθεί το προσωπικό σε έναν σταθμό, μειώνεται από μία εταιρεία παραγωγής. Το συνολικό προσωπικό, για να παραχθεί το περιεχόμενο, είναι πάντα σταθερό!

– Αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Ότι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας; Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται ούτε σε ιθαγενείς, ούτε σε αδαείς. Γι αυτό θα πρέπει να σταματήσει την προπαγάνδα που επιχειρεί, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της: πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και καταργεί την πολυφωνία, τον πλουραλισμό των απόψεων και τους κανόνες λειτουργίας μιας ελεύθερης αγοράς.»
–Αρμοδιότητες και για παράλληλη εργασία δημοσιογράφων με άδεια από τον Ν. Παππά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Λίγο μετά την διά νόμου δικαιοδοσία δρομολόγησης των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών τηλεοπτικών καναλιών, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, διά άλλης νομοθετικής ρύθμισης σχεδιάζει να αναλάβει και την αρμοδιότητα προσδιορισμού των κριτηρίων βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα έχουν το δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης σε άλλο Μέσο Ενημέρωσης.
Η σχετική διάταξη εμπεριέχεται σε μια ακόμα τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, με στόχο να ψηφιστεί κατά την διαδικασία κύρωσης του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου που ψηφίστηκε το περασμένο έτος, προβλέπτεται για τους προαναφερόμενους εργαζόμενους ότι μπορούν «κατόπιν αδείας, να απασχολούνται παράλληλα σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά ΜΜΕ του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους» (Νόμος 4339/2015, άρθρο 55§3). Με τη σημερινή τροπολογία σε εκείνη την διάταξη προστίθεται και η εξής φράση: «Τα κριτήρια χορήγησης της ως άνω άδειας, θα προσδιοριστούν με απόφαση που εκδίδει ο Υπουργός, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας».

Πηγή: nonpapernews.gr