Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές πιέσεις

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της προσφυγικής κρίσης και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτή στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του «Όσο συντομότερα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πάνω στη βάση των δύο αλληλένδετων αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όσο περιμένει το ένα κράτος-μέλος να κάνει το άλλο το πρώτο βήμα και όσο κάποιοι εξακολουθούν να δρουν σαν να πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα λυθεί από μόνο του, τότε η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύσει».

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «χρειάζεται να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και την καταπολέμηση των παράνομων διακινητών. Επίσης, χρειάζεται να δημιουργήσουμε ασφαλείς διόδους για όσους χρήζουν ανάγκης και να διασφαλίσουμε ότι η επιστροφή και η επανεισδοχή θα γίνουν πραγματικότητα για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές ο κατάλογος αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολύ μεγαλύτερος: μετεγκατάσταση, επανεγκατάσταση, πλήρης λειτουργία των hotspots, επιστροφές, κοινές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Frontex και του EASO. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να προσφέρουμε ουσιώδη οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, η κλίμακα του προβλήματος των ροών των παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα και διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει αμείωτη σε ένταση».
Οσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Ελληνας Επίτροπος δήλωσε «η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Schengen, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο που τυχόν θα πρόκυπτε. Παρόλα αυτά επαναλάβω ότι δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνης Schengen ούτε και βέβαια για τυχόν αποκλεισμό κάποιου κράτους-μέλους από αυτήν».

Αναφορικά με το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τα νούμερα είναι δραματικά «13 φορές περισσότεροι άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο τον Ιανουάριο του 2016 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015. 368 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2016, αν και πολύ περισσότεροι σώθηκαν σε κοινές επιχειρήσεις διάσωσης. Δεν πρέπει όμως να χάνεται ούτε μία ζωή. Η ευρωπαϊκή παράδοση ανθρωπισμού, για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι, πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Η διάσωση ζωών και η εφαρμογή της αρχής της μη επαναπροώθησης δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλός αναφέρθηκε εκ νέου στη χώρα μας: «Η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των ελλείψεων. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές πιέσεις. Παράλληλα εργαζόμαστε στενά με τους Τούρκους εταίρους μας για να βρούμε τρόπους προκειμένου να επισπεύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά των παράνομων διακινητών και να αντιμετωπίσουμε τους αυξανόμενους αριθμούς μη Σύρων παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε «Είτε θα παραμείνουμε σταθεροί και ακέραιοι και θα βρούμε λύσεις σε συμφωνία με τις αξίες μας είτε θα δούμε τους εαυτούς μας και την Ευρώπη να αλλάζουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε ούτε εμάς ούτε εκείνη, καθώς θα επιστρέψουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο κανένας από εμάς δεν θα θέλει να βιώσει ξανά».