Αποδείξεις ως 40% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα ζητά η Εφορία-Οι κλίμακες

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες για την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κλίμακες στο τελικό σχέδιο έχουν ως εξής:

  • Οσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους), χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ, χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος.
  • Οσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%. Επειδή αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, μελετάται και μια ενδιάμεση κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις αποδείξεις οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Από την ψήφιση του νόμου και μετά, οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking. Για τους άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για συγκέντρωση αποδείξεων.

Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις με μετρητά.