Απάντηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στη δήλωση των 5 δικαστών

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με σημερινή μακροσκελή ανακοίνωσή της απαντά στη χθεσινή δήλωση των πέντε μελών της εν λόγω Ένωσης -εκ των οποίων δύο είναι μέλη της μειοψηφίας της διοίκησης της ΕΔΕ- τα οποία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της υπόθεσης της Νovartis στους ανακριτές διαφθοράς.

Στην ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της ΕΔΕ υποστηρίζει ότι οι πέντε συνάδελφοι τους που εξέδωσαν χθες τη σχετική ανακοίνωση, αποτελούν «τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Θάνου». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση γνωρίζουν από καιρό το ρόλο των πέντε συγκεκριμένων δικαστών οι οποίοι «σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους στράφηκαν άλλη μια φορά εναντίον της Ένωσης και των 3.000 δικαστών και εισαγγελέων».

Παράλληλα, η πλειοψηφία της ΕΔΕ αναφέρει ότι οι πέντε συνάδελφοί τους με τη χθεσινή δήλωσή στην υπόθεση της Novartis τους έλαβαν ανεπίτρεπτη -όπως την χαρακτηρίζει- θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η σημερινή ανακοίνωση, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Οι συνάδελφοί τους δεν εκπλήσσονται από τη στάση τους γιατί γνωρίζουν από καιρό το ρόλο τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ορισμένα περιστατικά:

Στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο.

Η Ένωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι δικαστικοί σχηματισμοί. Τονίσαμε βέβαια ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου».

Στη συνέχεια η πλειοψηφία της ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας ότι ?εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης?.

Τους προτρέπουμε -συνεχίζει η ΕΔΕ- κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Τα μέλη της πλειοψηφίας της ΕΔΕ που υπογράφουν τη σημερινή ανακοίνωση είναι οι:

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας

Αγγελική Δεμέστιχα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου

Ευστάθιος Βεργώνης, Β’ Αντιπρόεδρος

Δημήτριος Φούκας, Αν.Γενικός Γραμματέας

Ακριβή Ερμίδου, Αν. Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Βαρβάρα Πάπαρη, Μέλος.

SHARE