Αντιπολίτευση: «Λύκος με προβιά» η συναίνεση της κυβέρνησης για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Λύκο με προβιά θεωρούν τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης τον Αλέξη Τσίπρα, και την προσπάθεια που κάνει να εμφανισθεί ως ο εκφραστής της συναίνεσης στην Ελλάδα.

Την καχυποψία των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτείνει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα το πρώτο αποτέλεσμα της συναίνεσης να είναι η υπερψήφιση της αλλαγής εκλογικού νόμου με 200 ψήφους, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις προσεχείς εκλογές. Λεπτομέρεια: Οι αλλαγές είναι τέτοιες που ευνοούν σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Παράλληλα, ως… κερασάκι στην «τούρτα» της συναίνεσης, ο κ. Τσίπρας προωθεί και την Συνταγματική αναθεώρηση εμπλέκοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που έχει σχέση με το μέλλον της χώρας, με τα κομματικά και προσωπικά του συμφέροντα που συνδέονται με τον εκλογικό νόμο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τη ΝΔ να έχει πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στη συναίνεση αυτού του είδους, αρνούμενη αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις προσεχείς εκλογές, ωστόσο δηλώνει ανοικτή για συζήτηση σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες θεωρεί ότι πρέπει να αποσυνδεθούν από τη συζήτηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σημείωναν, κορυφαία στελέχη της, πρέπει να επιδιώξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να αποτρέψει την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου με 200 βουλευτές.
Η Κυβέρνηση ποντάρει κυρίως στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, στο εσωτερικό των οποίων επικρατούν διαφορετικές απόψεις, ενώ θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα προσέγγισής και με τον κ. Λεβέντη. Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η ΝΔ προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επί της αρχής θετική διάθεση, καθώς ουδείς θέλει να χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο Σύνταγμα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, αλλά και με κόκκινες γραμμές για την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων, όπως το 16 που προβλέπει την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σήμερα, ξεκινούν οι επαφές του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο.

Τα «ραντεβού» του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12 το μεσημέρι, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στις 4.00μμ, και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 6.00μμ.

Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη στις 10πμ, και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη στις 12 το μεσημέρι.

Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ . Νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να οριστικοποιηθεί η εισήγηση, ενώ μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν και οι «53» .