Ανοίγει η “ψαλίδα” των χρεών του Δημοσίου

Κατά περίπου 600 εκ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Φεβρουάριο 2016 σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η μεγάλη αυτή αύξηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρ. Σταικούρα ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το αλαλούμ της κυβέρνησης το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη του δημοσίου έφτασαν στα 5,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016 αντί 4,8 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και 4,6 δισ. που ήταν στην αρχή του έτους.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση χρεών των νομικών προσώπων, στην αύξηση χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και στην αύξηση των υποχρεώσεων των υπουργείων.

Την ίδια ώρα πάντως κατά περίπου 50 εκ. ευρώ μειώθηκαν οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρων τον Φεβρουάριο αντί του Ιανουαρίου.

Επίσης από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι στο τέλους του πρώτου διμήνου του 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν 1 δισ. ευρώ.

Αντίδραση από Χρ. Σταικούρα

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με ευθύνη της Κυβέρνησης, συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα”.

Το “αλαλούμ” δε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκης δήλωνε: “Δεν υπάρχει καμία πολιτική “στάσης πληρωμών” στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών”.

Στις 29 Μαρτίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωνε: “Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι δημιουργήθηκαν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Χθες, 7 Απριλίου, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το Φεβρουάριο 2016.

Σύμφωνα με αυτά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ ή κατά 15% από τις αρχές του έτους.

Ενώ, αυξήθηκαν κατά 2,3 δις ευρώ ή κατά 76% από το τέλος του 2014.

Ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας και ανικανότητας.

Η κατάσταση θα είχε περιορισμένο ενδιαφέρον αν το κόστος των ιδεοληπτικών πολιτικών ερασιτεχνισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αποκλειστική ευθύνη της, δεν το πλήρωναν όλα τα νοικοκυριά και όλες οι επιχειρήσεις. Δεν το πλήρωνε η χώρα».