Ανακαλεί τον πρέσβη της στο Βερολίνο η Τουρκία

Ανακαλεί για «διαβουλεύσεις» τον πρέσβη της στη Γερμανία η Άγκυρα μια ημέρα μετά την απαγόρευση από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της ζωντανής μετάδοσης μηνύματος του Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στην Κολωνία Τούρκους.

Την ίδια ώρα η φίλα προσκείμενη στο καθεστώς Ερντογάν εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως η Γερμανία αποτελεί βάση των «τρομοκρατών» οπαδών του ιμάμη Γκιουλέν αλλά και του ΡΚΚ που ξεφεύγουν από τον «παράδεισο» του σουλτάνου Ταγίπ.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της Άγκυρας η οποία για δεύτερη φορά εντός δύο μηνών ανακαλεί τον πρέσβη της από το Βερολίνο. Η πρώτη ανάκληση έγινε στις 2 Ιουνίου μετά την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της απόφασης αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας.

Η Τουρκία κάλεσε επίσης τον Γερμανό επιτετραμμένο, για εξηγήσεις. Χιλιάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν χθες στην Κολονία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι, δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όμως η Άγκυρα χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την απαγόρευση που επέβαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Ερντογάν να παρέμβει στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης και αναμένεται να κοινοποιήσει επίσημα τη διαμαρτυρία της στον επιτετραμμένο στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Παρ΄όλ΄αυτά, μήνυμα του ισλαμο-συντηρητικού ηγέτη αναγνώστηκε κατά τη συγκέντρωση, στο οποίο ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε πως “η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα απ΄ό,τι ήταν πριν από τις 15 Ιουλίου”, οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι γερμανικές αρχές φοβούνταν ότι μια ομιλία του Ερντογάν μέσω βίντεο θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο – 1,55 εκατομμύρια Τούρκοι, σε μία κοινότητα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, περιλαμβανομένων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής.

Η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε χθες τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη διαδήλωση “κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας”, στην οποία είχαν καλέσει υποστηρικτές του Ερντογάν.