Aμερικανικό «κράτημα» στο πετρέλαιο

Μπορεί να μονοπωλεί την ειδησεογραφία στη χώρα μας το προσφυγικό και οι ανεξέλεγκτοι χειρισμοί της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης επί παντός οικονομικού χειρισμού αλλά ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να γυρίζει και το πετρέλαιο να κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία. Ακολουθεί ακόμα μια –ενδιαφέρουσα- ανάλυση του δισεπίλυτου πετρελαϊκού ζητήματος.
«Η αντοχή που έχουν επιδείξει οι Αμερικανοί παραγωγοί έχει καταπλήξει τον ΟΠΕΚ, παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ο γ.γ. του Οργανισμού κ. Ελ Μπάντρι. Μεταξύ 2013 και 2015 οι Αμερικανοί παραγωγοί είχαν καταφέρει να περιορίσουν το κόστος παραγωγής τους κατά 40%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy. Η παραγωγή των ΗΠΑ παραμένει κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις λιγότερες πετρελαιοπηγές από το 2009. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανενεργών πηγών που θα μπορούσαν πάλι να μπουν στην παραγωγή μόλις αυξηθεί αρκετά η τιμή.
Η “κορυφή” της αγοράς πετρελαίου μπορεί να είναι χαμηλότερη απ’ όσο νομίζετε. Με την τιμή του πετρελαίου Brent να έχει επανακάμψει στο επίπεδο των 41 δολαρίων το βαρέλι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) θεώρησε ότι βλέπει “φως στην άκρη του τούνελ” και η Goldman Sachs ότι εντόπισε την αρχή ανοδικής τάσης. Ακόμη και αν ισχύουν αυτά, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα διακοπεί μόλις οι τιμές φτάσουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να αρχίσει και πάλι η παραγωγή στις ΗΠΑ.
“Αν εξακολουθήσουν να ενισχύονται οι τιμές, η αντίδραση των Αμερικανών παραγωγών θα είναι εξαιρετικά γρήγορη. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει εάν θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι η μείωση της αμερικανικής παραγωγής, κάτι που δεν βλέπουμε”, και συνεπώς είναι πιθανό ότι σύντομα θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν οι τιμές, λέει ο Τζέιμι Γουέμπστερ, αναλυτής αγορών πετρελαίου στην IHS Energy. Η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 40% από το χαμηλό επίπεδο των 27,10 δολαρίων, όπου είχαν υποχωρήσει τον Ιανουάριο, και χθες κυμαινόταν γύρω στα 38,60 δολάρια το βαρέλι. Κατά τους αναλυτές της ΙΕΑ, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992, γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του πετρελαίου δύσκολα θα αυξηθούν πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, διότι η άνοδος θα σημαίνει περαιτέρω αναβολή των περικοπών στην παραγωγή που είναι αναγκαίες ώστε να υπάρξει ισορροπία στην αγορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου μπορεί να έχει υποχωρήσει κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο μόλις τώρα έχουν αρχίσει να μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας (οι οποίοι είχαν προβλέψει πτώση του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι) θεωρούν ότι οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο μέχρι να εξαντληθούν τα κεφάλαια των παραγωγών πετρελαίου, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή. “Άνοδος των τιμών προτού υπάρξει έλλειμμα (στην παραγωγή) θα αποδειχτεί αδιέξοδη”, είχε προειδοποιήσει στις 11 Μαρτίου ο κ. Τζέφρι Κουρί, επικεφαλής αναλυτής αγορών πρώτων υλών στην GS. Η ανάκαμψη των τιμών «θα μπορούσε να αποδειχτεί σωσίβιο για τους Αμερικανούς παραγωγούς» και θα «περιόριζε τη μείωση της παραγωγής», συμπληρώνει ο κ. Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής της UBS στη Ζυρίχη.

Είναι λανθασμένο το συμπέρασμα πως τα 50 δολάρια το βαρέλι αποτελούν την οροφή της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μπομπ Μπέρνσταϊν της εταιρείας Sanford Bernstein, ο οποίος προβλέπει επιστροφή των τιμών στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι του χρόνου. Η βιομηχανία πετρελαίου δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη στο υπάρχον επίπεδο των τιμών και ήδη το 2015 είχε χάσει 3 δολάρια για κάθε βαρέλι που είχε παραγάγει, λέει ο κ. Μπέρνσταϊν. Οι συζητήσεις μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του καρτέλ σχετικά με ενδεχόμενο «πάγωμα» της παραγωγής δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Το Ιράν επιμένει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία περί «παγώματος» έως ότου αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του κατά περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα».

GRANT SMITH / BLOOMBERG/Kathimerini.gr