Άλλαξε πάλι στάση η Μέρκελ στο προσφυγικό

«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ από το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν και ότι αυτό συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ».
«Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη. Το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα. Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι (…) έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση, όμως αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων -που φθάνουν στη Γερμανία- έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί».
«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν υπάρχει “ναι” για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
Οι δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ήταν σαφέστατες. Αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από τη μειωμένη ροή των προσφύγων.
Εντύπωση μάλιστα έκανε η δήλωσή της πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό. Και αυτό παρότι το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε επίμονα τις μονομερείς ενέργειες.
Στο τέλος -άσχετο με τα άμεσα ελληνικά συμφέροντα- της συνέντευξης η κ. Μέρκελ, εφησύχασε κάπως τα στελέχη του κόμματός της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, απαντώντας έτσι προσωρινά σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.
Αλοίμονο σε όσους πρόσφυγες έχουν “εγκλωβιστεί” στη χώρα μας. Κυριολεκτικά.