Ακροβασία σε έναν κόσμο ακραίων σχέσεων

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Ζορζ Μπατάιγ, «Το γαλάζιο του ουρανού», διασκευάζεται από τη Στέλλα Ζαφειροπούλου σε μία παράσταση, με τίτλο «Στα άκρα», την οποία σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας και παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20 – Κυψέλη), κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Το έργο καταδύεται στο συλλογικό ασυνείδητο μιας Ευρώπης λίγο πριν την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ζορζ Μπατάιγ, η μεγάλη αυτή μορφή των γαλλικών γραμμάτων, βάζει στο κέντρο του έργου του την ανθρώπινη ύπαρξη και τα διαχρονικά μεγάλα θέματά της: τον θάνατο, τον έρωτα, την ελευθερία. Καταγράφει την εποχή της ανόδου του ναζισμού, καθώς και την αιματηρή κατάληξή της που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

«Πόσο στα άκρα μπορεί να φτάσει κάποιος, για να χαθεί ή να σωθεί»;

Ο συγγραφέας, γνήσιος εκπρόσωπος μιας περιόδου, όπου η ψυχανάλυση και ο σουρεαλισμός πρωταγωνιστούν, αποζητά, όπως ο Σαντ, την έκφραση του βασικού ενστίκτου, τη βίωση κάθε σεξουαλικής φαντασίωσης, την απελευθέρωση του ατόμου από την κοινωνική καταπίεση και τον καθωσπρεπισμό που του επιβάλλεται.

Μέσα από τον κεντρικό και ιδιόμορφο ήρωα του έργου, τον Ερρίκο, έναν μεγαλοαστό διανοούμενο, ο θεατής εισέρχεται σε έναν κόσμο ακραίων σχέσεων, ο οποίος ακροβατεί μεταξύ του συμβιβασμού και της επανάστασης σε όλα τα επίπεδα, καταδικάζοντας οποιαδήποτε μορφή βίας, από όποια ιδεολογία και αν προέρχεται.

Η διαφθορά και η αλαζονεία της εξουσίας, η σεξουαλική απελευθέρωση, το ιδεολογικό και πολιτικό αδιέξοδο και η κρίση μιας κοινωνίας, η οποία θυμίζει αρκετά τη σημερινή, δημιουργούν το παράξενο σκηνικό σύμπαν που ψάχνει φως στο σκοτάδι και σκοπό ζωής απέναντι στη δύναμη του θανάτου και της καταστροφής.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – δραματουργική επεξεργασία: Στέλλα Ζαφειροπούλου, μετάφραση: Kατερίνα Κοιλάκου, σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά: Αναστασία Αρσένη, κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα, μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη, φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου, βοηθός σκηνοθέτη: James Rodi, βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς, κομμώσεις: Ioannis hair & beauty team, make up artist: Μυρτώ Παρετζόγλου – Βίλλυ Λελόβα, παραγωγή: 1Night Art.

Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Γιώργος Βέττος, Λιάννα Παρούς, Δέσποινα Πέττα, Αντώνης Τρίκκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μαίρη Χάγια, Κυριάκος Ψυχαλής.

Πληροφορίες

Θέατρο Χώρα: Αμοργού 20 – Κυψέλη, τηλ.: 210 8673945. Διάρκεια παράστασης: 100’ (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18, 15, 10 (εξώστης) ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι και άνω των 65 ετών): 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: tickets.public.gr.

SHARE