Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Κυβέρνηση και επικεφαλής Θεσμών θα προσπαθήσουν να κλείσουν τη συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν σε όλα τα θέματα της αξιολόγησης «το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι συζητήσεις του Σαββάτου έδειξαν ότι τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ στο τραπέζι μπήκε και φόρος στα τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα.

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής (02.40) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Οπως επισήμανε, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Προσερχόμενος στο ραντεβού το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο».

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Oι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου κράτησαν για περισσότερο από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή τής Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

Νωρίτερα, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως παραμένει μεγάλη η απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών για το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα, με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από στελέχη της κυβέρνησης, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά:

-την προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ,
-δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και
-προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το ένα έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Οι δανειστές φέρονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων.

Συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Θεσμών, δήλωσε ότι η συμφωνία για το Ασφαλιστικό θα έκλεινε σε όλα, αλλά οι δανειστές «θέλουν αίμα» στις επικουρικές συντάξεις. Το χάσμα υπάρχει τόσο στο ύψος των περικοπών όσο και στο θέμα της αύξησης των εισφορών.