Άδεια για εκμετάλλευση σιδηροδρόμου και στην Piraeus Europe Asia Rail Logistics

Την άδεια λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρισης αναμένεται να λάβει η εταιρεία Piraeus Europe Asia Rail Logistics Limited από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) όπου έχει υποβάλλει προ εβδομάδων και τη σχετική αίτηση.

Είναι η δεύτερη άδεια που χορηγεί σε ιδιώτες η ΡΑΣ μετά αυτή που χορήγησε στην Rail Cargo Logistics Goldair Α.Ε. στα τέλη του 2015 (εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η ελληνική Goldair Cargo με 51% και η αυστριακή Rail Cargo Logistics GmbH με 49%).

Η εταιρεία Piraeus Europe Asia Rail Logistics Limited, συστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία την 1η Μαίου 2015. είναι εταιρεία της μιας λίρας με εκπρόσωπο και μέτοχο τον Αντώνης Παναγόπουλος. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία σχετίζεται με την Cosco και γι΄αυτό το λόγο η Cosco δε συμμετέχει στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως παραπέμπει και η επωνυμία της πρόκειται για εταιρεία η οποία θέλει να αναλάβει την εκμετάλλευση της διακίνησης εμπορευμάτων με τραίνα από τον Πειραιά στην Ευρώπη και την Ασία.

Σε ότι αφορά την πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια, λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρησης την Rail Cargo Logistics Goldair Α.Ε. ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014 ενώ η έναρξη δραστηριότητάς της ως σιδηροδρομική επιχείρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2017, όταν θια έχει ολοκληρώσει και τις άλλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις πέραν της χορηγηθείσας άδειας, όπως: πιστοποιητικό ασφάλειας μέρος συμφωνία πρόσβασης με το Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, αίτημα χωρητικότητας και άδεια κυκλοφορίας μηχανών έλξης.

Η Goldair Cargo είναι ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο τομέα των διεθνών μεταφορών και εφοδιαστικής (Logistics). Αποτελεί μέλος του Ομίλου Goldair που αποτελείται από 12 εταιρίες και δραστηριοποιείται στους κλάδους των μεταφορών, Logistics, της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, της ασφάλειας, του τουρισμού και της πράσινης ενέργειας με ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το έτος 2014 τα 48,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Rail Cargo Logistics – Austria GmbH είναι 100% θυγατρική του κρατικού Αυστριακού εμπορευματικού σιδηροδρομικού ομίλου Rail Cargo Austria Group, ο οποίος είναι 100% θυγατρική της Osterreichische Bundesbahnen – OBB – Κρατικοί Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι.

Πηγή: marketfair.gr