Απώλεια ακοής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απώλεια ακοής είναι ένα πρόβλημα που έρχεται… σιωπηλά. Πέρα από την πλάκα, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι περιπτώσεις πλήρους κώφωσης από σταδιακή απώλεια ακοής δεν είναι συχνές, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Υπάρχουν πολλά αίτια απώλειας της ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες:

*Η αγώγιμη απώλεια ακοής (CHL) εμφανίζεται εξαιτίας μηχανικού προβλήματος στο εξωτερικό ή μέσο αυτί. Τα τρία μικροσκοπικά οστά του αυτιού μπορεί να μην μεταφέρουν σωστά τον ήχο ή το τύμπανο μπορεί να μην δονείται σε απόκριση του ήχου. Συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος απώλειας ακοής.

*Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (SNHL) εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με το εσωτερικό αυτί. Συχνά εμφανίζεται όταν τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα του κοχλία (νευρικές απολήξεις) που μεταδίδουν τον ήχο μέσω του αυτιού, τραυματίζονται, νοσούν, δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν πεθάνει πρόωρα.

Η αγώγιμη απώλεια ακοής είναι συχνά αναστρέψιμη. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα δεν είναι. Τα άτομα που έχουν και τις δύο μορφές απώλειας ακοής λέγεται ότι έχουν μικτή βαρηκοΐα.

Ποια είναι τα αίτια;

Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποια μόλυνση και συσσώρευση υγρού μέσα στο αυτί. Υπάρχουν όμως και γενετικά αίτια, όπως γενετικά ελαττώματα που προκαλούν αλλαγές στις δομές του αυτιού, γενετικά σύνδρομα ή και λοιμώξεις που η έγκυος μπορεί να μεταφέρει στο μωρό της, όπως τοξοπλάσμωση.

Έπειτα, η έλλειψη ακοής μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ακουστικό τραύμα (π.χ. αν είστε πολύ κοντά σε κάποια έκρηξη ή πυροβολισμό, αλλά ακόμα και αν συνηθίζετε να ακούτε συνέχεια μουσική με τα ακουστικά σας στο πολύ δυνατό). Αν εργάζεστε καθημερινά σε μέρος με δυνατούς θορύβους, ο κίνδυνος αυξάνεται, και δεν ξεχνάμε ότι σταδιακά χάνουμε ένα μέρος της ακοής μας όσο μεγαλώνουμε.

Πότε πρέπει να μιλήσω με τον γιατρό μου;

Καλέστε τον γιατρό σας αν:

*Το πρόβλημα ακοής παρεμποδίζει τον τρόπο ζωής σας

*Το πρόβλημα ακοής δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται

*Η ακοή είναι χειρότερη στο ένα αυτί από ό,τι στο άλλο

*Έχετε ξαφνική, σοβαρή απώλεια ακοής ή βουητό στα αυτιά (εμβοές)

*Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο αυτί, μαζί με προβλήματα ακοής

*Έχετε πονοκεφάλους, αδυναμία ή μούδιασμα οπουδήποτε στο σώμα σας

SHARE