Η ομάδα Βίζεγκραντ μπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Η ομάδα του Βίζεγκραντ μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, καθώς διαφωνούν με τις λύσεις που προτείνονται.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη οι αρχηγοί της Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν δέχονται τις λύσεις που προτάθηκαν, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύριοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις χώρες Βίζεγκραντ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.

«Είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύριους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την ομάδα Βίζεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (μόνον μεταναστών) δεν θα αλλάξει κάτι. «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν «διαδρόμους» οι ροές και θα έρθουν σε σας» φέρεται να είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας, επίσης στήριξε την Κύπρο στο ζήτημα που βάσει η Αγκυρα για το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Αυτή την ώρα γίνεται συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας και Ολλανδίας για να δουν πώς προχωρά η διαδικασία.