Ολάντ: Καμία παραχώρηση προς την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία όσον αφορά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αυτό της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του μετά το τέλος της συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι που ο ίδιος συγκάλεσε και συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου».

«Πρέπει ακόμα και να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα αποσαφήνισης και διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης» προσέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει επιπλέον στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ο Φ. Ολάντ έδωσε άλλωστε έμφαση στο «πόσο επείγον» είναι να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την «βαθιά κρίση» που προκλήθηκε από τις μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών αλλά και την αναγκαιότητα «να διασφαλίσουμε ότι θα οριστούν οι αρχές προκειμένου τα μέτρα που θα ληφθούν να συνάδουν με τις αξίες μας αλλά και ότι θα είναι τα αποτελεσματικότερα»