«Ευρώπη, δεν ντρέπεσαι όταν βλέπεις αυτά τα παιδιά;»

Έτσι τιτλοφορεί η Bild εκτεταμένο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε για τους μικρούς πρόσφυγες που παραμένουν «φυλακισμένοι» στην Ελλάδα.

19.000 πρόσφυγες είναι «φυλακισμένοι» στην Ελλάδα, «ναι φυλακισμένοι, επειδή δεν θέλουν να μείνουν εκεί» καθώς η χώρα που περνάει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, δεν μπορεί να τους προσφέρει οτιδήποτε, όπως εργασία ή βοήθεια να σταθούν στα πόδια τους, αλλά παρ’ όλα αυτά η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ επισημαίνει, ότι η αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες είναι εντυπωσιακή. Και αναφέρει ως παράδειγμα μια ελληνίδα η οποία έκλαιγε επειδή είχε μόνον 10 ευρώ στη διάθεσή της για να αγοράσει γλυκά για τα προσφυγόπουλα.

Θεωρεί μάλιστα τυχερά αυτά τα προσφυγόπουλα που κοιμούνται στο πεζοδρόμιο και τρώνε ότι τους προσφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όταν τα συγκρίνει με αυτά που είναι θαμμένα στα νησιά ή πνιγμένα στη θάλασσα.

Mέσα από το φωτογραφικό υλικό και την σκληρή κριτική, η Bild προσπαθεί να αφυπνίσει την κοινή γνώμη και να ευαισθητοποιήσει πολίτες και πολιτικούς για το ζήτημα. «Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες με τους πρόσφυγες και κυρίως με τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ντροπή για την Ε.Ε.», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια ένωση που δεν είναι πλέον ενωμένη, όχι μόνον γιατί δεν διασφαλίζει στους ανθρώπους μια ασφαλή είσοδο στην επικράτειά της, αλλά επειδή κλείνει τα σύνορά της ή δεν αντιδρά στο κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες».

MikraMIkrimikros