Ύποπτα παιχνίδια στο Αιγαίο: Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη στην Λέρο

Την άκρως επικίνδυνη στρατηγική της οικονομικής διείσδυσης εντός του ελλαδικού χώρου εφαρμόζουν συστηματικά, όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς επιχειρηματίες της γείτονος έχουν πραγματοποιήσει από τις αρχές του 2015 έως και σήμερα συνολικά επτά αγορές ακινήτων και οικοπέδων στην Λέρο, πολύ κοντά σε σημεία όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Real News», τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αγοράσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια παράνομα εκτάσεις που αγγίζουν τα 16,4 στρέμματα, μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι παράνομες, εξαιτίας του νόμου περί δικαιοπραξιών, ο οποίος απαγορεύει, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την πώληση ιδιοκτησιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στους νομούς εκείνους που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο, εφόσον οι αγοραστές τους είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πώς κατόρθωσαν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να παρακάμψουν την ελληνική νομοθεσία και μάλιστα να αγοράσουν εκτάσεις και ακίνητα τόσο στην ανατολική όσο και στη βόρεια περιοχή της Λέρου, όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναύσταθμοι, παρατηρητήρια αλλά και λιμένας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα τουρκικά παράλια.

«Αετονύχηδες» και «αχυράνθρωποι»

Σύμφωνα, πάντα, με την «Real News», η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κρύβεται στο κόλπο που έστησε ένας από τους τρεις Τούρκους επιχειρηματίες, ο οποίος στα τέλη του 2013, βάζοντας ως «μπροστάρηδες» πολίτες χωρών της Ε.Ε. κατόρθωσε να βάλει χέρι σε εκτάσεις και ακίνητα στην Αγία Μαρίνα της Λέρου.

Στο στόχαστρό του μπαίνουν, εξάλλου, μια βραχονησίδα κοντά στο Μαράθι, τη νησίδα που περιλαμβάνεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αρκιών, αλλά και ένα παλιό κτίσμα στο Παρθένι της Λέρου,το οποίο βρίσκεται κοντά σε αερολιμένα, στο στρατόπεδο, το παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και το ναυπηγείο της περιοχής.

Αρχικά δεν καταφέρνει να αποκτήσει γη, διότι η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά ως προς το αίτημά του.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, όμως, θα το επιτύχει μέσω μιας offshore εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε με έδρα την Κύπρο.

Ένας δεύτερος Τούρκος επιχειρηματίας, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θα επιχειρήσει ακριβώς το ίδιο το 2016, με Έλληνες «διαμεσολαβητές».

Μάλιστα, οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις συνήφθησαν σε δύο συγκεκριμένα συμβολαιογραφικά γραφεία, ένα στην Λέρο κι ένα δεύτερο στην Αθήνα.

Όλες οι υποθέσεις τελούν πλέον υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εκτός από τη Λέρο, οι «αετονύχηδες» Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αγοράσει κι άλλες ιδιοκτησίες, μέσω offshore εταιρειών.