Βουλιάζουν τα νησιά από τους μετανάστες- Έκρηξη αφίξεων

Βουλιάζουν τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες οι οποίοι με εντεινόμενο ρυθμό καταφθάνουν από την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό , οι Τούρκοι διακινητές «πέρασαν» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

 

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στις 14-15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα, αντίστοιχα, ακολούθησε ένα απίστευτο τριήμερο: στις 16 Φεβρουαρίου 1.783, στις 17 Φεβρουαρίου 4.611 και στις 18 Φεβρουαρίου 4.824 -συνολικά, 11.218 σε τρεις μέρες.

Την ίδια ώρα, μια νέα δίοδος για την ανάπτυξη του έργου των παράνομων διακινητών έχει ανοίξει στο Καστελόριζο, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο μικρό και απομονωμένο νησί τις τελευταίες ημέρες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν περίπου τους 750 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δρίτσας: Κανείς δεν μένει αδρανής, έχουν γνώση οι φύλακες
Αντιδρώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για την κατάσταση στο Καστελόριζο, ο Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται.
«Εχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

Ο κ. Δρίτσας αναγνώρισε ότι υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Καστελόριζο τις τελευταίες ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα», ενώ υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες δεν θέλησε να αναλύσει περισσότερο.

«Το να χρησιμοποιεί κανείς μια ευαίσθητη εξέλιξη, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κινδύνου, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.