Τσίπρας: Συμφώνησα με Μητσοτάκη για αλλαγές σε Σύνταγμα κι εκλογικό νόμο

Συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην Star.

«Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του σαν Πρόεδρος της ΝΔ στο γραφείο μου. Υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία διαφωνήσαμε αλλά του είπα ότι χαίρομαι που έχω κάποιον αντίπαλο με τον οποίο διαφωνώ καθαρά και λέει τις απόψεις του με ειλικρίνεια. Συμφωνήσαμε και σε κάποια άλλα. Συμφωνήσαμε στην από κοινού προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος και στην άποψη ότι πρέπει στην χώρα να υπάρξει σταθερότητα στον χώρο της διακυβέρνησης. Να βάλουμε ρήτρα στο Σύνταγμα να μην μπορέσει να ασκηθεί τέτοια πίεση στις Κυβερνήσεις ώστε να πέφτουν οι Κυβερνήσεις».

«Η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή ήταν μία στάση αρχής. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο. Ειδικά όταν η επιλογή ήταν καθαρά πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση που μου έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και την βλέπω με ενδιαφέρον είναι όταν με ευθύνη της Κυβέρνησης προχωράμε σε εκλογές να σημαίνει εξάντληση του χρονικού περιθωρίου που τις υπολείπεται.

«Φαίνεται όμως πως κάποιοι τον πιέζουν για να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Αυτοί οι κάποιοι μπορεί να είναι μέσα από το κόμμα του ή και κάποιοι εκτός κόμματος που έχουν λόγους να το θέλουν».

Η Κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα 3.5 χρόνια και αυτά τα χρόνια είναι κρίσιμα για τον τόπο. 40 χρόνια ήταν στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ας μας αφήσουν να δοκιμαστούμε βγάζοντας την χώρα από την τρικυμία αλλά ας μας αφήσουν αν δοκιμαστούμε και στην μπουνάτσα.

Διαφωνίες με Κ. Μητσοτάκη

«Σ’ αυτή τη συζήτηση εγώ ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του είπα ότι είμαστε νέοι πολιτικοί και δεν θα σε κρίνω για την καταγωγή σου. Έλα να συνεργαστούμε να γυρίσουμε σελίδα και να συμφωνήσεις να πάμε μαζί στην εκλογή του ΕΣΡ για να υπάρξει αδειοδότηση των καναλιών για πρώτη φορά. έφυγε από το γραφεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφτεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό επικρατείας. Εγώ μόλις έφυγε το έκανα πράξη και πήγαν οι εξουσίες στην Βουλή και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε γραμμή για αν μπλοκαριστεί η εκλογή του ΕΣΡ, να στηρίξει τον κ. Παπασταύρου και να μην συγχαρεί την ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών μην αποποιηθεί των ευθυνών των προκατόχων του τώρα που βρίσκουμε τα τιμολόγια των εκβιαστών στο payroll της ΝΔ. Για ποιο λόγο το κρατικό χρήμα πήγαινε και διακινούταν δεξιά αριστερά; Ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί η ΕΥΔΑΠ έδινε 2.5 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση; Ποιον ανταγωνιζόταν; Σε αυτό ήθελα δίπλα μου τον κ. Μητσοτάκη».

Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πάντως ότι οι αναφορές του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη ήταν πιο προσεκτικές και σε χαμηλότερους τόνους από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.