Τσίπρας: Η στήριξη της ΕΕ στο προσφυγικό δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση-Τι του είπε ο Γιούνκερ στο τηλέφωνο;

Στόχος του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, όπως τον περιέγραψε ο ίδιος στην εκπομπή «Στον Ενικό» στον Star, είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης.

Ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και καμιά χώρα ή κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, πρόσθεσε τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε ότι «είδαμε και πάθαμε για αν πείσουμε την Τουρκία», ενώ αποκάλυψε ότι πριν την εκπομπή του είχε τηλεφωνήσει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να τον διαβεβαιώσει ότι σε αυτήν την κρίση η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος.

«Ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Ζητούσαμε από το Μάρτιο του 2015 να έρθει η ΕΕ σε συνεννόηση με την Τουρκία. Άδικη η κριτική που δέχεται η Μέρκελ και δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες. Η δύση έχει ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Διαλύθηκαν ολόκληρες χώρες από τους πολέμους. Πρέπει να δούμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης».

Δεν φταίει η Τασία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «με βάση όλα αυτά, είναι αστείο να λέμε πως φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Που το μόνο που είχε πει είναι πως δεν γίνεται να βυθίζουμε τις βάρκες και πως πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής δίοδος» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος. Ο φάκελος Φαρμακονήσι. Έχει έρθει και στη Βουλή. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Δεν θέλω να ξύσω πληγές. Άλλο να έρχονται δέκα βάρκες την εβδομάδα και άλλο 20 την ημέρα γεμάτες κόσμο. Αναπόφευκτο λόγο γεωγραφίας να δεχθεί η Ελλάδα όλες αυτές τις ροές. Παραποιήθηκαν προεκλογικά οι δηλώσεις μου για μια ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. Στη θάλασσα δεν μπορείς να βάλεις φράκτες και συρματοπλέγματα. Αυτό είχα πει, αλλά τώρα δεν έχουμε προεκλογική περίοδο. Μη γυρνάμε σε αυτά».

Δεν υπάρχει λύση αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Είδαμε και πάθαμε να δεχθεί η άλλη πλευρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ας μην λέμε λοιπόν ότι αυτή ήταν μια πρόταση του Ερντογάν. Δεν ήμασταν αντίθετοι στην συμμετοχή της Frontex αλλά καθυστέρησε να ανταποκριθεί και όταν το έκανε ήταν μόνο στο 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία δεν θα υπάρχει μείωση των ροών. Πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας μας ως μια χώρας που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να μας απειλούν με έξοδο από την Σέγκεν που κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα έμπαινε στο περιθώριο. Είναι μια κουβέντα που δεν κάνει καλό στον τουρισμό».

«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Κερδίσαμε το ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Αυστρία. Υπήρχε κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας απέναντι σε όλο αυτό. Κερδίσαμε να σταματήσει η κουβέντα για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη της Σέγκεν. Κάθε εργαλείο έχει την δική του αξία ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάνει λάθος ο φίλος μου ο Βέρνερ Φάιμαν και θα του το πω. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις. Δεν απαντάς στην ακροδεξιά ρητορική ακολουθώντας την ακροδεξιά ατζέντα».

Τι μου είπε ο Γιούνκερ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απόψε και θέλησε να εκφράσει την συμπαράστασή τους στη χώρας μας. Ενδεικτικά μου είπε πως: ‘’Η κομισιόν είναι μαζί σας να το έχεις στο μυαλό σου και θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να μην μείνει μόνη της’’. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι Ελληνικό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της ένα τεράστιο πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την Ελλάδα έχουν περάσει περίπου 800.000 πρόσφυγες/μετανάστες και έχουμε ταυτοποιήσει σχεδόν το 100%. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εθελοντικά επέστρεψαν στις χώρες τους. Η Turkish Airline δίνει την δυνατότητα με 50 ευρώ και χωρίς έλεγχο να φτάνουν οι μετανάστες από το Μαρόκο ας πούμε, στα σύνορα με την Ελλάδα και από εκεί να περνάνε με τις βάρκες σε ελληνικό έδαφος. Υπάρχει συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία. Έχουν δεχθεί πίσω περίπου 300 με 400 ανθρώπους. Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις σε hot spots και χώρους μετεγκατάστασης. Τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού δρόμου. Ρώτησε κανείς εκείνες τις χώρες τι υποδομές έχουν κάνει για την υποδοχή προσφύγων».

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την προσφυγική κρίση υπογράμμισε πως: «Υπάρχει μια μικρή μείωση στις προκρατήσεις στην Κω και στην Σάμο. Δεν αφορά τα υπόλοιπα νησιά. Μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού για να προβληθούν μέσα από μια καμπάνια αυτά τα νησιά. Γι αυτό είχα καλέσει στο Μαξίμου όλους τους αρμόδιους (δημάρχους, περιφερειάρχες ακόμα και ιεράρχες) για να τους επισημάνω πως θα πρέπει να εκλείψουν οι εικόνες χάους στις πλατείες και να μεριμνήσουν, ώστε, να στεγάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό αφορά και τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν μηνύματα χάους και καταστροφής. Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

«Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. «Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.