Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει

Το παρελθόν και τους αγώνες της αριστεράς επικαλέστηκε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας για να απαντήσει στις αιχμές Μητσοτάκη περί σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατίας. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι “την ώρα που η χώρα γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι στην Ελλάδα βαφτίσαμε την ανομία ανθρωπισμό.
Λυπάμαι γι’ αυτή την θέση σας, είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφέρθηκε σε Γεωργιάδη και Βορίδη λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσαν υπό την ιδεολογική κηδεμονία της αριστεράς. Ο λαός ξέρει ποιος ευθύνεται για την κρίση.

Μίλησε για διαρκή παραβατικότητα που γινόταν επί 40 χρόνια στα μάτια της εξουσίας. Για την αναφορά Μητσοτάκη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – τρομοκρατίας, είπε: «Λυπάμαι γι αυτή τη στάση γιατί πιστεύω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος.

Είμαι υποχρεωμένος να πω ορισμένα πράγματα. Η Αριστερά έχει σε αυτό τον τόπο ιστορία αγώνων, διωγμών έχει υπάρξει θύμα της βίας. Ήταν στους διωκόμενους και όχι στους διώκτες. Τις διώξεις διοργάνωνε το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν έχουμε σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν εξουσιαστική αντίληψη.

Η επιλογή να αφαιρεθεί ανθρώπινη ζωή είναι εξουσιαστική λογική. Και αυτή την αντίληψη κ. Μητσοτάκη την μοιράζονται οι δήθεν αντιεξουσιαστές με κάθε λογής τρομοκρατία. Είναι διχαστικό να μιλάτε για ιδεολογία της τρομοκρατίας και να ταυτίζετε την αριστερά με όλα αυτά». Και συνέχισε έδωσε αγώνες πάντα χωρίς κουκούλες και χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες. Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι. Εσείς δεν τους έχετε πάντα απέναντι».

Και συνέχισε: «Σας καλώ να δείτε τι έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις διαδηλώσεις των αγροτών. Αυτά που έγιναν εδώ δεν είναι τίποτα. Τι προτείνετε; Να απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις; Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα του συναθροίζεσται».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί οι επιθέσεις της κοινής βίας και ανομίας που μας προβληματίζουν. Δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση της ανομίας και της βίας οι επιχειρήσεις σκούπα. Αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές προσφυγικό κύμα. Αν πάτε στο Πεδίον του Άρεως και στην Πλατεία Βικτωρίας και στην πλατεία Συντάγματος δεν θα δείτε κανέναν πρόσφυγα και μετανάστη.

Για την Ειδομένη είπε ότι αν φτιαχνόταν εκεί οργανωμένο κέντρο θα ήταν πόλος έλξης. Επι των ημερών της διακυβέρνησής σας, υπήρχαν Ειδομένες στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. 6.500 άνθρωποι στην Ηγουμενίτσα, 3.500 άνθρωποι στην Πάτρα. Δεν υπήρχε καμία παρουσία του κράτους. Είναι υποκριτικό αυτό που κάνετε. Δεν άνοιγε κανένας το ζήτημα αυτό τότε.

Η αξιολόγηση θα κλείσει

Για την οικονομία είπε: «Θα σας συνιστούσα να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της ΝΔ λέγοντας ότι δεν βιάζεστε τώρα σας βλέπω να βιάζεστε. Εσείς κάνετε λάθος. Κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα. Θα διαψευστείτε και τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στην δεύτερη αξιολόγηση. Στο τέλος σαν τον βοσκό δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος. Θα μου απαντήσετε αύριο μετά τα στοιχεία της Eurostat». Και συνέχισε: Είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι ανάμεσα σε 2 αλλά ανάμεσα σε 3. Είναι τόσο έντονες αυτές οι διαφορές!»

Δεκτή η κριτική, είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα μας πείτε όμως τι προτείνετε; Διάβασα μια συνέντευξη του Γιούνκερ. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είπε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Και παρακάτω είπε ότι δεν είναι σκοπός μας να ικανοποιήσουμε το ΔΝΤ»

Πρέπει κάποια στιγμή η ιστορία αυτή με τα μέτρα να έρθει στη σωστή της διάσταση. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τραγάκη: ψηφίσατε 62,5 δις μέτρα. Εμείς μετά από μια διαπραγμάτευση που είχαμε εντολή να πάμε δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Φέραμε μια προσαρμογή ήπια. Δεν κρύψαμε κάτω από το τραπέζι τα μέτρα με τα “λεφτα υπάρχουν” και με τα “Ζάππεια”.

Η ειδοποιός διαφορά, είπε ο πρωθυπουργός ότι δυο φορές πήγατε στην κάλπη λέγοντας λεφτά υπάρχουν και μετά εφαρμόζατε τις συμφωνίες. Τιμήσαμε μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος αυτό που λέγαμε. Είμασταν έντιμοι απέναντι στον λαό. Είναι θράσος να κάνετε συγκρίσεις. Εμείς εξαιτίας αυτής της διαπραγμάτευσης καταστρέψαμε την οικονομία, λέτε και ότι φέραμε αχρείαστα μέτρα. 7,7 μέτρα δις θα παίρνατε εσείς με το καλημέρα. Και μας κατηγορείτε εμάς γιατί φέραμε 5,4.

Κάποια στιγμή πρέπει σε αυτή τη χώρα να σταματήσει η υποκρισία. Θα ξεπεράσουμε την κρίσιμη καμπή. Θα ήταν ευχής έργο αν η αντιπολίτευση αναλογιζόταν τις ευθύνες της. Επιτέθηκε σε Γεννηματά και Θεοδωράκη γιατί είναι απέναντι. Αν θέλετε να μιλάτε για το μέλλον της κεντροαριστεράς, έτσι δεν υπάρχει. Αυτό είναι κεντροδεξιά.