Τσίπρας: Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία, θα ήταν χειρότερα

«Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε “αποθήκες ψυχών”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη».

Γι’ αυτό, εξήγησε, και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική», ανέφερε, μεταξύ άλλων και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

«Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ’ όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε, ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.

«Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού. «Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Συνέδριο αυτό έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που αναφύονται μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής ηπείρου και κατέληξε με την παρότρυνση «να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι κοινωνικές κατακτήσεις στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα», είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους». «Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον», υπογράμμισε.

«Ποιός θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης, ότι «εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς» και επισήμανε ότι «σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας».

Υπογράμμισε δε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.
«Ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την χθεσινή συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά».