Τρομοκρατικό χτύπημα σε αεροδρόμιο και μετρό στις Βρυξέλλες

Σοκ, πανικός και τρόμος στις Βρυξέλλες, οι οποίες συγκλονίστηκαν το πρωί της Τρίτης, από δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και άλλη μία στον σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ στην ευρωπαϊκή συνοικία.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, από εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και στον σταθμό του μετρό.

Τελευταίες αναφορές για τραυματίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 200.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου ανέφερε ότι οι αιματηρές εκρήξεις ήταν επίθεση αυτοκτονίας.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι πριν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών), με διαφορά δευτερολέπτων, στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών στην αίθουσα αναχωρήσεων.

Η κατάσταση και ο συναγερμός

Οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με δυσκολία, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το αεροδρόμιο έκλεισε και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Κλειστοί είναι, επίσης, οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα, ενώ διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του Eurostar. Έκλεισε τα σύνορά της με το Βέλγιο η Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της ΕΕ.

Το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4). Σε μία πρώτη δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που ο κόσμος τρέχει να σωθεί: