Τραγωδία στα Τέμπη: Στον ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης Λάρισας – Συνεχίζονται οι έρευνες στο τρίτο βαγόνι

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ενώ στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 44 και αναμένεται να αυξηθεί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν χθες εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του Dna, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.

Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για τους οποίους αναζητούν πληροφορίες, ακόμη και μέσω των social media, φίλοι και συγγενείς.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα η έρευνα συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι. Διαασώστες και γερανοφόρα οχήματα επιχειρούν, ώστε να μετακινηθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας για να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος σταθμάρχη – κλειδούχου

Ο σταθμάρχης παραδέχθηκε τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικός του μοιραίου λάθους του σταθμάρχη, είναι ο διάλογος που είχε με τον κλειδούχο λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση. Ακολουθεί η συνομιλία που έφερε στο φως το «Πρώτο Θέμα».

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;
Σταθμάρχης: Όχι, όχι, άσ’ το όπως είναι, γιατί ακολουθεί το 1564.
Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Φαίνεται,ότι ο σταθμάρχης είπε στον βοηθό του, κλειδούχο, να διατηρήσει το κλειδί στη θέση που ήταν, αντί να το γυρίσει στην ευθεία, οπότε το τρένο θα συνέχιζε στη σωστή γραμμή χωρίς πρόβλημα. Στη συνέχεια ο σταθμάρχης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί και το Intercity μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι αρμόδιες αρχές μελετούν το ενδεχόμενο η δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με σοβαρές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, η κύρια ανάκριση ενδέχεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας προκειμένου η δικαστική διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης να ανατεθεί αντί σε πρωτοδίκη ανακριτή, όπως συνήθως συμβαίνει, σε εφέτη -ειδικό ανακριτή , που κατά τεκμήριο είναι εμπειρότερος δικαστικός λειτουργός με στόχο η ανακριτική διαδικασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση στο αρμόδιο ακροατήριο για την απόδοση ποινικών ευθυνών

Οι κατηγορίες που βρίσκονται από τις πρώτες ώρες των ερευνών στο κάδρο των αρχών, αφορούν στο αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Παράλληλα, ερευνάται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια και κατά συρροή.

Τριήμερο εθνικό πένθος 1-3 Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

SHARE