Τώρα ομολογεί την αλήθεια για τη λίστα Λαγκράντ. Υπονοεί εντολές συγκάλυψης του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

«Ήταν πολιτική απόφαση να δώσω μόνο 20 ονόματα από τα 2.000 της λίστας Λαγκάρντ»

Εντολή άνωθεν, που δεν ήταν άλλος από τον Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Εντολές συγκάλυψης, αποσιώπισης, ανήθικη πολιτικά. Με καθυστέρηδη δήθεν ομολογεί «αποκαλθυπτικά» ότι ως ο απολύτως αρμόδιος και κατεξοχήν ένοχος υπουργός : «Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη,». Αυτά κατέθεσε μόλις ο πρώην υπουργός, που έχει καταδικασθεί για την υπόθεση αυτή, αποσιωπώντας τότε αυτά τα ουσιώδη της συνενοχής και της σκοπιμότητας τότε. ΨΧωρίε βεβσίως να εξηγήσει γιατί και πως αφαιρέθηκαν τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων, με υψηλές καταθέσεις-μη νόμιμες- στην λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, σε ένα διαφορετικό, πιο εύκολο ρόλο (εκείνο του μάρτυρα υπεράσπισης) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της διακυβέρνησης Γιωργου Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε μια διαφορετικλη, βαθύτερη και πιο αποκαλυπτική τη δική του εκδοχή για τα πρώτα… χρόνια της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να ερευνάται ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας. Κι όταν βγήκε από το «χρονοντούλαπο», «απουσίαζαν» κάποια ονόματα από μέσα, αυτά των 3 συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Δυο χρόνια μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, ο πάλαι ποτέ τσάρος της Οικονομίας βρέθηκε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσει στη δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, κατηγορούμενου για απιστία στην υπηρεσία επειδή δεν αξιοποίησε τη λίστα με τους καταθέτες.

Πολιτικές αποφάσεις χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου -άλλοτε τσάρος της οικονομίας επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου – τους χειρισμούς του στην περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η ομώνυμη υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για τον τρόπο που χειρίστηκε τη λίστα Λαγκάρντ στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και έχει καταδικασθεί, στην κατάθεση του σήμερα στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός δεν απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD». Μάλιστα, προσέθεσε πως ο πρώην εισαγγελέας επιλέχθηκε για τη θέση αυτή καθώς ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

Ο κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε πως «η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες» ενώ ανέφερε πως κατά την προσωπική του άποψη, η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου. Και όπως υποστήριξε με το σκεπτικό αυτό την απέστειλε στον κ. Διώτη.

Από την κατάθεσή του δεν έλειψαν και τα «πυρά» εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος» είπε και επέμεινε πως παρά τα όσο αντίθετα έχει δεχθεί η δικαιοσύνη ότι ο ίδιος απέστειλε το USB με τη λίστα στον κ. Διώτη, όντας ακόμη υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε «βολές» και προς το ΣΔΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ: Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης. Στην κατάθεση του ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων. «Οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα» είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Τότε υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν».