Το Bitcoin είναι η ελευθερία από τον περιφραγμένο κήπο του συστήματος Fiat

Το σύστημα FİAT είναι ένας περιφραγμένος κήπος που περιβάλλεται από ένοπλους φρουρούς. Το BİTCOİN διεισδύει και διαλύει αυτά τα τείχη και βοηθά την ανθρωπότητα να ανθίσει στη
διαδικασία αυτή. Η έννοια του περιφραγμένου κήπου δεν είναι καινούργια- υπάρχει εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια. Ένας πολύτιμος κήπος που περιβάλλεται από υψηλούς τοίχους εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από εισβολείς ζώων ή ανθρώπων. Αυτοί οι περιφραγμένοι κήποι δημιουργούν επίσης μικροκλίματα, τα οποία επιτρέπουν σε συγκεκριμένα πράγματα να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν λόγω του εύκρατου κλίματος έξω από τα τείχη.
Δεν είναι μυστικό ότι οι περιφραγμένοι κήποι βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής κάθε μεγάλης εταιρείας λογισμικού, και είναι χτισμένοι γύρω από αυτό για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα δικτυακό αποτέλεσμα. Κάθε χρήστης της Apple γνωρίζει από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύεσαι μέσα στο οικοσύστημα, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα της αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και λόγω των τριβών που δημιουργούνται όταν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που δεν ανήκει στην Apple. Αυτό δίνει στην Apple απίστευτη δύναμη, όπως βλέπουμε στο App Store, όπου έχει τον απόλυτο έλεγχο για το ποιος μπορεί να εισέλθει και ποιος όχι. Δημιουργεί επίσης την ανάγκη για νέα προϊόντα ειδικά για την Apple, προκειμένου να διατηρηθεί ένα συνεπές περιβάλλον εργασίας χρήστη, το οποίο είναι κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης του “περιφραγμένου κήπου”. Το ίδιο ισχύει και για την Google, τη Microsoft, το Facebook και τους περισσότερους άλλους κολοσσούς εταιρειών λογισμικού.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σαν να ήταν το ίδιο το διαδίκτυο. Αυτές οι πλατφόρμες είναι δεξιοτέχνες στο να σας κρατούν μέσα στους κήπους τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν τον χρόνο που περνάτε μέσα στους τοίχους τους. Αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα έφευγες ποτέ.
Βασικά, το επιτυγχάνουν αυτό με τον σχεδιασμό κινήτρων. Πιθανώς προσπαθούν να προσθέσουν αξία, κάνοντας τα προϊόντα τους όσο το δυνατόν καλύτερα και ευκολότερα στη χρήση, ώστε να θέλετε απλώς να τα χρησιμοποιείτε έναντι άλλων. Φαίνεται ότι επιτρέπουν επίσης να υπάρχει μια ορισμένη τριβή με τη μη χρήση των προϊόντων τους, ώστε να σας αποθαρρύνουν από το να εξερευνήσετε άλλες επιλογές και, επομένως, να βγείτε από το οικοσύστημά τους. Οι διεπαφές λογισμικού της Apple είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού, όπου πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι πρέπει να “μάθουν” πώς να πλοηγούνται στη διεπαφή μιας άλλης εταιρείας και να μεταφέρουν τις εικόνες, τις επαφές, τα μηνύματά τους κ.λπ. Η πραγματικότητα είναι ότι ως άνθρωποι είμαστε (στις περισσότερες περιπτώσεις) τεμπέλικα ζώα και η κυρίαρχη πλειοψηφία των ανθρώπων θα ακολουθήσει το δρόμο της μικρότερης αντίστασης. Έτσι, λόγω των κινήτρων, παραμένουν εντός των τειχών της Apple. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με κλουβί.
Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι γίγαντες του λογισμικού δημιουργούν περιφραγμένους κήπους και εργάζονται για να μας κρατήσουν μέσα σε αυτούς, το ίδιο κάνουν και οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες με τα πολιτικά νομισματικά συστήματα. Οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν χρήματα και η κυβέρνηση επιμένει να γίνονται αποδεκτά αυτά τα χρήματα. Το σύστημα fiat είναι ένα κλασικό παράδειγμα περιφραγμένου κήπου. Η διαφορά είναι ότι έξω από τα τείχη του κήπου των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών τους υπάρχουν ένοπλοι στρατιώτες.

Οι γίγαντες του λογισμικού – ενώ κάνουν τα πάντα για να σας ενθαρρύνουν να παραμείνετε μέσα στον κήπο τους και εκμεταλλεύονται όλα τα τρωτά σημεία σας για να σας κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό να φύγετε – δεν μπορούν να σας σταματήσουν, και αν ασκήσετε την εξουσία σας, μπορείτε να φύγετε και να μην επιστρέψετε ποτέ. Όχι όμως και με τον περιφραγμένο κήπο του Fiat. Αν προσπαθήσετε να φύγετε και να εξερευνήσετε έξω από τα τείχη ή ακόμη και να εξερευνήσετε έναν διαφορετικό περιφραγμένο κήπο, θέλουν να μάθουν πού ήσασταν, τους λόγους που φύγατε και κάθε πιθανή λεπτομέρεια σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις σας όσο λείπατε. Για τους αφέντες του fiat, είναι δική τους δουλειά. Δεν είστε απλώς ελεύθεροι να εξερευνήσετε.
Το πρότυπο fiat είναι ένας περιφραγμένος κήπος, και σε αντίθεση με τις εταιρείες λογισμικού, είναι ένας κήπος εντός του οποίου κρατιέστε με διάταγμα. Με τη βία. Έξω από αυτόν τον κήπο βρίσκεται το ανοιχτό, χωρίς άδεια, άφθονο περιβάλλον του bitcoin. Οι αφέντες του fiat υπολογίζουν στο ύψος των τειχών και στο ότι οι άνδρες με τα όπλα στην άλλη πλευρά μπορούν να σας εμποδίσουν να σκαρφαλώσετε τα τείχη και να εξερευνήσετε την απέραντη άφθονη γη έξω από αυτά. Αυτό όμως που δεν υπολόγιζαν ήταν ότι η αόρατη δύναμη του bitcoin θα μπορούσε να διαπεράσει και στη συνέχεια να διαλύσει αυτά τα τείχη και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ανθίσει τόσο μέσα στον κήπο όσο και έξω από αυτόν. Αυτή η αόρατη δύναμη βρίσκεται παντού και πουθενά και είναι το κλειδί για ένα άφθονο μέλλον. Με το bitcoin δεν υπάρχουν τείχη. Χωρίς σύνορα. Η ίδια η έννοια του περιφραγμένου κήπου παύει να είναι δυνατή. Ή αντίθετα, είναι ο απόλυτος κήπος στον οποίο δεν υπάρχουν τείχη.

Erol User

SHARE