Τι σκέπτεται ο Τσίπρας – Έως το τέλος Ιανουαρίου «κληρώνει» για Πρέσπες και εκλογές

Η κλεψύδρα αδειάζει και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Πάνου Καμμένου για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πάρει τις αποφάσεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών, τη συνέχεια της κυβέρνησης και τις εκλογές. Μια πρώτη γεύση δεν αποκλείεται να δώσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι (12.00′).

Όλα δείχνουν πως η πρόθεση Καμμένου για άμεση έξοδο των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα επισπεύσει τις εξελίξεις και η αρχική συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας για ψήφιση της συμφωνίας το Μάρτιο και μορατόριουμ στον κυβερνητικό συνασπισμό έως τότε αθετείται. Έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί το πολύ έως τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της ως κυβέρνηση ανοχής έως τις εκλογές και βέβαια με έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο ανασχηματισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις των υπουργών των ΑΝΕΛ που θα αποχωρήσουν και των Νοτοπούλου-Ηλιόπουλου που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δηλαδή, σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική πλειοψηφία θα απομείνει μόνον με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με την Κατερίνα Παπακώστα ή και άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ – εξ ου και η έκρηξη του κ. Καμμένου, ο οποίος μίλησε για «αποστασία». Αυτό που απομένει λοιπόν είναι να ξεκαθαριστεί ο ακριβής χρόνος των εκλογών, με το Μάιο να παραμένει το επικρατέστερο σενάριο και για το λόγο ότι η κυβέρνηση ανοχής δεν μπορεί να συνεχίσει πρακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη (π.χ. αν καταψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο).

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άσχετη με τις εξελίξεις. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφθεί και την πΓΔΜ όταν ξεκίνησε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, οπότε είναι σαφές πως ο βασικός λόγος του ταξιδιού της στην Ελλάδα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έχει ούτως ή άλλως στηρίξει και ενθαρρύνει και η ίδια.

Η ερμηνεία αυτή δείχνει να ταιριάζει και με τα σενάρια επίσπευσης της ψήφισης της συμφωνίας, ενώ γεννά και σενάρια ακόμη πιο… πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και συγκεκριμένα το Μάρτιο. Η δήλωση, άλλωστε, του πρωθυπουργού από το Σαμοθράκη ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος ή το ρίσκο μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ως πρόθεσή του να αναλάβει ο ίδιος πρωτωβουλία και να επισπεύσει τις εξελίξεις.