Τι περιμένει από την Βάρνα η Κυβέρνηση

Με στάση αναμονής, αλλά και με πολλές προσδοκίες αναμένει η Κυβέρνηση την σημερινή συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Ευρώπης στην πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής στην Βάρνα της Βουλγαρίας, με το θέμα που κυριαρχεί φυσικά είναι η “ομηρία” των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, καθώς η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει και ξεφεύγει από μια απλή σύλληψη..

Και μ’ αυτό στο μυαλό, η Κυβέρνηση περιμένει να δει τι μήνυμα θα πουν οι κ. Γιούνκερ και Τουσκ στην συνάντηση που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο. Και πιο μετά, στις 22:00, έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει δέσμευση από τους κ. Γιούνκερ/Τουσκ ότι ολόκληρη η Ε.Ε έχει δυσφορήσει με το γεγονός και απαιτεί την άμεση επιστροφή των 2 στρατιωτικών..

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει πολλά να περιμένει από την σημερινή συνάντηση στην Βάρνα πέραν του θέματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για ένα διπλωματικό παζάρι υψηλού βαθμού δυσκολίας, καθώς όσο οι Γιούνκερ-Τουσκ θα θέτουν την κράτηση των δύο ελλήνων, αλλά και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τόσο ο τούρκος πρόεδρος θα θέτει τα θέματα δικής του προτεραιότητας, όπως τα περίφημα κονδύλια που διαρκώς ζητεί η Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και εν γένει η επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Με δεδομένη, μάλιστα, την «δεξιά στροφή» αρκετών χωρών της Ευρώπης, το τελευταίο που θα ήθελαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήταν να ξεκινήσει εκ νέου η «φαγωμάρα» μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό –κάτι που καθιστά την Ευρώπη «ανοιχτή» στο ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν

Τέλος, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Ερντογάν φτάνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοβ.

Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου ενώ για τις 22.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη Βάρνα.