Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας -Στόχευση το ακροατήριο τη Κεντροαριστεράς, με το βλέμμα στις κάλπες

Πρόταση στους Σοσιαλδημοκράτες για πολιτική συμμαχία με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικού πολιτικού μετώπου απέναντι στην εθνικιστική δεξιά που απειλεί να ηγεμονεύσει πολιτικά στην Ε.Ε, αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε λίγη ώρα σήμερα , μιλά ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία στις χώρες της Ε.Ε οι μετριοπαθείς Δεξιές πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν να χάνουν στο εσωτερικό τους, το πηδάλιο.

Οι ακροδεξιοί μοιάζουν να ηγεμονεύουν, προτάσσοντας αντιμεταναστευτική ατζέντα και τάσεις εθνικής αναδίπλωσης υπό το βάρος της λιτότητας που έχει ενσκήψει στην ευρωπαϊκή ένωση οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του προσφυγικού που λειτουργεί σαν καταλύτης, ενεργοποιώντας τα ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για το τι μπορεί να σημάνει η πολιτική ηγεμονία της ακροδεξιάς τάσης των συντηρητικών στην Ευρώπη, και να ζητήσει (προκειμένου να ανασχεθεί η επιρροή της) , τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τους Σοσιαλδημοκρράτες και άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως οι Πράσινοι, προκειμένου να μπει ανάχωμα στην ακραία γραμμή που εκφράζεται κυρίως από τον Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να «ανοίξει» το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους προερχόμενους από τον Σοσιαλιστικό χώρο οι οποίοι από το 2012 και μετά ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αφού το κυβερνών κόμμα εκτοξεύθηκε στη πρώτη θέση σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ξεπερνώντας τα «δικά» του αρχικά ποσοστά του 3% και 4%.

Αυτή η στόχευση Τσίπρα στο ακροατήριο τη Κεντροαριστεράς συναντά ωστόσο την άρνηση του ΚΙΝΑΛ που επιλέγει να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα και στο επιχειρούμενο –εν όψει εκλογών- πολιτικό άνοιγμα, εκ μέρους του.

Ο Κ.Τσίπρας που ήδη συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, έχει επιλέξει να εντείνει την πίεση προς την Κεντροαριστερά θέτοντας συνεχώς διλήμματα προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την οποία ζητά να πάρει θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέρος του πολιτικού ανοίγματος –με προφανή στόχο την ανάσχεση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ- αποτελεί η -έμμεσα ως τώρα διατυπωμένη- υποστήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποψηφιοτήτων προερχομένων από την Κεντροαριστερά όπως ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ή Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.