Στα όρια της ρήξης Μαξίμου-ΔΝΤ

Τεντώνει το σχοινί η κυβέρνηση στις σχέσεις της με το ΔΝΤ, με κίνδυνο να «σπάσει» που μεταφράζεται σε απρόβλεπτες συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Το Μεγάρου Μαξίμου απάντησε στην αιχμηρή ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ με εξίσου σκληρό τρόπο, τονίζοντας ότι η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση είναι «όντως ανόητη».

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέρριψε ως «ανόητη» τη «θεωρία» ότι τα στελέχη του Ταμείου θα μπορούσαν να σχεδιάσουν πιστωτικό γεγονός ως μέσο πίεσης.

«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε» τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη για την πορεία της διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό.

Στην επιθετική και ενίοτε ειρωνική επιστολή της, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους τα στελέχη του ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των «εσωτερικών συζητήσεων» και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.

«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».

Παρέμβαση Κουμουτσάκου

 

Μειωτική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, την επιστολή Λαγκάρντ προς τον κ.Τσίπρα και πρόσθεσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο να απομειώνεται με τέτοιο τρόπο ο πρωθυπουργός της χώρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε προσβλητική για τη χώρα την επιστολή Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η απάντησή της οριοθετεί ένα καινούργιο περιβάλλον.

Επιπλέον, επεσήμανε τον κίνδυνο για τη χώρα, η οποία, όπως είπε, δεν αντέχει νέα διαδικασία οικονομικής ασφυξίας. «Ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι αν καταρρεύσει το πρόγραμμα, καταρρέει η χώρα. Έχουν ευθύνη. Οι χειρισμοί τους είναι επικίνδυνοι. Η κυβέρνηση υποκύπτει ξανά σε λογικές Βαρουφάκη: Η επικοινωνία υποκαθιστά τη σοβαρότητα των στιγμών. Η χώρα ωθείται σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι η διασφάλιση του συμφέροντος της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση αν θέλει την παραμονή του ΔΝΤ ή όχι.

SHARE