Σύσκεψη αρχηγών: Μετά από 8 ώρες συμφώνησαν στα αυτονόητα, ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ θέτουν θέμα κυβέρνησης- Η κοινή ανακοίνωση

Μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης οι πέντε από τους επτά πολιτικούς αρχηγούς (πλήν Λέβέντη και Κουτσούμπα) κατάφεραν να συμφωνήσουν στα αυτονόητα, ενώ τρεις εξ αυτών, οι Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης είτε άμεσα είτε έμμεσα έθεσαν θέμα κυβέρνησης, ο μεν πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητώντας την ικανότητά της να υπερασπισθεί στις Βρυξέλλες τα συμφωνηθέντα, οι δε Γεννηματά και Θεοδωράκης ζητώντας ευθέως το σχηματισμό μια ευρύτερης κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.

Το μόνο που πέτυχαν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων, το διαχωρισμό τους από τους μετανάστες, την οικονομική βοήθεια που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις, στα hot spots, αλλά και στην ασφάλεια των συνόρων και των νησιών μας, καθώς και στη δράση των νατοϊκών δυνάμεων και την ενίσχυση της FRONTEX η οποία ζητείται να έχει έδρα την Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά δεν βγήκε ο λευκός καπνός που όλοι περίμεναν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών, για εξεύρεσή κοινής Εθνικής γραμμής για το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Το ανακοινωθέν της προεδρίας της Δημοκρατίας δεν υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης και ο γ.γ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο παρά πέντε έβαλε την υπογραφή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, υποχωρώντας από την αρχική τοποθέτηση της, ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από την παρούσα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα, χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουν φως στο τούνελ, όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων.

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη σειρά εξόδου τους, δήλωσαν:

Πάνος Καμμένος:

Είναι σημαντικό που ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του κοινή γραμμή εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού.
Ο πρωθυπουργός πάει Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοσθούν οι μέχρι σήμερα συμφωνίες
Θα ζητήσουμε η Frontex να έχει την έδρα της στην Ελλάδα
Τέλος ο κ. Καμμένος έδωσε εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί μέσα σε 13 μέρες κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας και να σtήσουν τα hot spots

Βασίλης Λεβέντης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε τη συζήτηση φιάσκο επειδή δεν συζητήθηκε η πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό.
«Απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ο λαός πεινάει και δυστυχεί και συζητούσαμε για προσφυγικό. Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 30.000 οι πρόσφυγες. Είναι η ώρα του λαού. Λυπούμαι γιατί το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων», είπε αποχωρώντας αγανακτισμένος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Σταύρος Θεοδωράκης
Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική πολιτική
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η χώρα μας πρέπει να δείχνει – και δείχνει – αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ότι συμφωνήθηκε η επιστροφή των παράτυπων προσφύγων στις χώρες τους. Συμφωνήθηκε επίσης η ασφάλεια των συνόρων

Ανέφερε ακόμη ότι επέμεινε να υπάρχει ένας υπουργός κοινής αποδοχής που θα διοικεί το χάος, αλλά ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε.
Και πρόσθεσε: «Η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες, αλλά δίνει και ένα σήμα ότι δεν μπορεί να δεχθεί τους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Ήταν λάθος η πολιτική της κυβέρνησης το 2015. Τώρα έχουμε μια εθνική πολιτική».

Τόνισε επίσης ότι «οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική θα έχουν συνέπειες. Και καλούμε την ΕΕ να αποφασίσει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες»
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να θέσει βέτο η χώρα μας είπε: «Το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν είναι επιλογή της χώρας να απομονωθεί με ένα βέτο. Θα ήταν προκλητικό να συνδέσουμε οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος με προσφυγικό».

Φώφη Γεννηματά
Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι «ο Μάρτιος του 2016 δεν Ιούλιος 2015
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Διαπίστωσε ότι το προσφυγικό έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες .
Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες και δεν πρέπει να απομονωθεί. Έχασε πολύτιμο χρόνο η κυβέρνηση. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να χειριστεί το θέμα».
Κυριάκος Μητσοτάκης:
Ασκήσαμε Δριμύτατη Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό
Είναι παρήγορο ότι έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζεται στον ρεαλισμό
Διαμορφώθηκε ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής
Διατηρώ επιφυλάξεις μου κατά πόσον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών».

Αναλυτικά το κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:

12345