Σύριζα θα περάσουν δύο κομήτες από τη γη

Σε απόσταση 5,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη θα περάσει ο πρώτος κομήτης σήμερα και λίγο πιο κοντά στα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα ο δεύτερος αύριο. Θα είναι ένα φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με την ΝΑΣΑ θα επαναληφθεί μετά από 150 χρόνια.

Αν θέλουμε τους πιστεύουμε βέβαια, καθότι τον ένα από τους δύο, τον μικρότερο που θα περάσει κοντά από τη γειτονιά μας αύριο, τον αντιλήφθηκε το τηλεσκόπιο PanSTARS του Πανεπιστημίου της Χαβάης μόλις στις 22 Ιανουαρίου. Αλλά η ΝΑΣΑ μας καθησύχασε ότι δηλαδή ο P/2016 BA14 (μήκους 120 μέτρων περίπου) είναι κομμάτι του 252P/LINEAR (μήκους 230 μέτρων) του πρώτου δηλαδή κομήτη που θα περάσει σήμερα.

Μόνο δύο ακόμα τόσο «χαμηλές πτήσεις» κομητών έχουν σημειωθεί στην σύγχρονη αστρονομική ιστορία. Ήταν ο κομήτης D/1770 L1 (γνωστός και ως «Λέξελ») το 1770, και ο κομήτης C/1983 Η1 (γνωστός επίσης ως «IRAS-Αράκι-Αλκοκ») το 1983.
Η NASA θα τους παρακολουθεί στενά με τα τηλεσκόπιά της, μεταξύ των οποίων και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Το καλό που της θέλουμε να μην τους αφήσει από τα μάτια της, αν και οι κομήτες, είναι κι αυτοί μια κάποια λύση όπως θα έλεγε επί του θέματος ο Καβάφης …μέρα που είναι σήμερα.