Σε ισχύ η Συμφωνία, αλλά «αποτυγχάνει»-Κοντεύουν 50.000 οι εγκλωβισμένοι

Σε ισχύ η Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά δύσκολη η εφαρμογή της, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι αποτυγχάνει να βάλει τέλος στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Οι ροές δεν σταματούν, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάζουν πλέον τους 50.000!

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία, όσοι φτάνουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια εκκένωσης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο μόνο τις τελευταίες ώρες, 875 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ξεπέρασαν τους 48.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία, συνολικά 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 8.00 το πρωί είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.010 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.370 βρίσκονται στον Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 1.821 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 25.994. Στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 12.000 πρόσφυγες.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.316 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (4.181).

katametrisi-pinakas

Επιχείρηση εκκένωσης

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από το Σάββατο επιχείρηση να αδειάσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, προέκυψε εμπλοκή με τη μετακίνηση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τη Λέσβο, καθώς στους ελέγχους κατά την επιβίβαση τους σε πλοίο εντοπίστηκαν άτομα με πλαστά έγγραφα, που είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων που εκδίδουν παράτυπα δικαιολογητικά.

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποπλεύσει για την Καβάλα, ενώ οι επιβάτες του θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε κέντρο υποδοχής στα Ιωάννινα.

Πρώτη φορά πρόσφυγες στην Ελευσίνα

Το πρωί της Κυριακής, το πλοίο «Terra Jet», προερχόμενο από τη Χίο, μετέφερε συνολικά 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες, στο λιμάνι της Ελευσίνας. Επιβιβάστικαν σε λεωφορεία και έφυγαν για το Ελληνικό.

Σε καταυλισμό της Λάρισας 400 περίπου πρόσφυγες από τον Πειραιά

Στο μεταξύ, άλλα δέκα λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά (υπολογίζονται σε 400), έφθασαν το πρωί στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Το Σάββατο, ο αριθμός των πρώτων μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έφθασε στα 330 άτομα.

Στον καταυλισμό έχουν αναπτυχτεί σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν περί τα 1.600 άτομα.

Δεν σταματούν οι τραγωδίες στο Αιγαίο

Δύο μικρά κοριτσάκια, μόλις 1 και 2 έτους, περισυνελέγησαν νεκρά στη θαλάσσια περιοχή της Ρω. Τα παιδιά έπεσαν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από τη λέμβο που μετέφερε 35-40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Reuters: Η Συμφωνία των Βρυξελλών απέτυχε να βάλει τέλος στις προσφυγικές ροές

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν η Συμφωνία είναι νόμιμη ή λειτουργική. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, τονίζει.

Και παραθέτει μια περίπτωση άφιξης στη Λέσβο μιας ομάδας περίπου 50 προσφύγων και μεταναστών, από τους πρώτους που έφθασαν την πρώτη ημέρα που η Συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο βασικός άξονας της Συμφωνίας

Επισημαίνεται ότι βασικός άξονας της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στην αρχή του «ένας προς έναν». Για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δίνει άσυλο σε έναν σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία. Ο ανώτατος αριθμός που θα δεχθεί η ΕΕ στο προσωρινό αυτό μέτρο είναι 72.000.

Γιώργος Κυρίτσης

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Η ελληνική πλευρά περιμένει άμεσα ενίσχυση με προσωπικό περίπου 2.300 από αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ τους 400 εμπειρογνώμονες για τις διαδικασίες ασύλου και άλλους τόσους διερμηνείς.